Hersek'te Nüfus Sayımına Doğru

Bosna-Hersek'te yaklaşık 22 yıl aradan sonra Nisan 2013'te yapılacak nüfus sayımı ile ilgili çalışmalara hız verildi.

Başkent Saraybosna'da yöneticiliğini Seyfudin Tokiç'in yaptığı ve ülkenin tanınmış akademisyenlerinden Muhamed Filipoviç'in konuşmacı olarak katıldığı ''2013 Bosna-Hersek Nüfus Sayımı-Boşnaklar'ı Bekleyen Çelişkiler'' konulu konferans düzenlendi.

Birkaç derneğin bir araya gelmesiyle oluşan ''Önemli olan Boşnak olmak'' isimli platformun düzenlediği konferansın amacı, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yaşayan Bosna-Hersek vatandaşlarının dikkatini 2013 yılı Nisan ayında yapılacak nüfus sayımına çekmek.

Konferansta yapılan konuşmalarda, ülkesel-devletsel belirleyici unsura , dini belirleyici unsura ve milli belirleyici unsura vurgu yapıldı.

Bosnalı ve Boşnak ifadelerinin iki farklı kavram olduğunun altını çizen akademisyen Muhamed Filipoviç, Boşnak kavramının milli, Bosnalı kavramının ise ülkesel bir kavram olduğunu söyledi.

Filipoviç, ''Her Boşnak Bosnalıdır, ancak her Bosnalı Boşnak değildir. Bana göre bu ikilem, uzun zamandır planlı bir şekilde sürdürülen tarihin revizyonu kampanyasının bir parçasıdır. Bu kampanyanın amacı, bizleri 'Boşnaklar gerçekten var mı-' sorularının sorulduğu o problemli döneme geri götürmek. Boşnak kimliğini kabul etmemek, aynı zamanda Bosna'yı kabul etmemek demektir'' diye konuştu.

Konferansın moderatörü Seyfudin Tokiç ise ''Önemli olan Boşnak olmak'' oluşumunun birkaç ay önce 2013 yılı Nisan ayında yapılacak nüfus sayımı hazırlıkları kapsamında kurulduğunu hatırlattı.

Nüfus sayımının ülkede yaşayan Boşnaklar için çok önemli olduğunu belirten Tokiç, bu sayımda 100 yıl Sonra ilk kez Boşnaklara kendilerini ''Boşnak'' olarak ifade etme hakkı verildiğini dile getirdi.

Tokiç, daha önce Priyedor, Banya Luka, Vişegrad ve Biyelina şehirlerinde de bu tarz konferanslar düzenlediklerini, gelecek hafta da ülkenin kuzeyinde yer alan ve özel bir statüye sahip Brçko'da böyle bir konferans düzenleyeceklerini bildirdi.

Bosna-Hersek'te gelecek yıl nisan ayında yapılacak nüfus sayımı ülke için tarihi bir öneme sahip. Ülkedeki Son nüfus sayımı 1991 yılında yapılmıştı. Bugüne kadar nüfus ile ilgili veriler, ülkedeki uluslararası kurumların tahmini rakamlarına göre belirleniyordu.

Muhabir: İvana Despotoviç - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA