Adıyaman Üniversitesi’nde Konferans

Adıyaman Üniversitesinde ‘Gama Işın Patlamalarının Zamansal ve Tayfsal Özellikleri’ konulu konferans düzenlendi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) George Washington Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Kalvir Dhuga’nın konuşmacı olarak katıldığı ‘Gama Işın Patlamalarının Zamansal ve Tayfsal Özellikleri’ konulu konferans, Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi Koç Salonu’nda düzenlendi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Ekmekçi, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Topaksu, öğretim elemanları ile öğrencilerin katıldığı konferansta, gama ışın patlamalarının milyarlarca ışık yılı mesafedeki galaksilerde meydana geldiğini belirten Prof. Dhuga, bu durumun ise patlamaların evrenin genç yıllarında oluştuğunu gösterdiğini söyledi.

Patlamanın çok uzaklarda oluşması nedeniyle patlama sinyallerinin Dünya’ya yeni ulaştığını ve herhangi bir tehdit oluşturmadığını anlatan Dhuga, "Bunlar çok yüksek enerjili patlamalar. Gama ışını patlamasının ardından görülen ışımalar, genelde bir anda belirir ve kısa süre içinde yok olur. Gama ışını patlamaları, evrenin dört bir tarafında görülebilen ve evrenin oluşumuna neden olan Büyük Patlama’dan sonra en yüksek mertebede enerji içeren olaylardır. Patlama, gama ışını öncü ışıması ile kendini belli eder. Sonrasında uzayın aynı bölgesinden daha uzun dalga boylarında ardıl ışımalar gözlenebilir. Görünen dalga boylarındaki ardıl ışımanın şiddeti genellikle zamanla azalarak gözlenebilirlik sınırı altına iner” dedi.

Kaynak: İHA