Mikro Kredi Projesi'nde Büyük Başarı

Van Valiliği tarafından yürütülen Mikro Kredi Projesi'nin Birim Yetkilisi Sevnur Yağşi, projelerinden faydalanan bayan sayısının 2 bini aştığını ifade ederek, yaşanan depreme rağmen işyerini kapatan bir çok bayanın tekrar çalışmaya başladığını söyledi.

Mikro Kredi Projesi'nde Büyük Başarı
Van Valiliği'nin Kadın Girişimciliğini Destekleme Derneği çatısı altında başlattığı Mikro Kredi Projesi, bayanların akınına uğruyor. Çalışmalarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Birim Yetkilisi Sevnur Yağşi, bugüne kadar projeden faydalanan kadın sayısının 2 binin üzerine çıktığını belirtti.

Yüzlerce kişinin de başvuruda bulunduğunu ifade Yağşi, projenin bayanlar arasında yayılmasıyla bu sayının giderek arttığını kaydetti.

Genellikle örgü yapımı ve satımı başta olmak üzere bakkaliye, yoğurt yapımı, nakış ve piko yapımı, tandır ekmeği satımı ve saat satımıyla ilgili başvurularda bulunulduğu vurgulayan Yağşi, merkez ve ilçelerle birlikte sundukları kredilerle 2 bin 155 kişinin faydalandığını anlattı. Bunun bin 879’nun Van merkez, 276’sının ise ilçelerdeki bayanlardan oluştuğunu anlatan Yağşi, “Merkezin ardından ilçelerde başlatmış olduğumuz çalışmalarımız aralıksız sürmektedir. Buralarda da saha çalışmalarımızı yapıp kadınlarımızı bu kredilerden faydalandırmaya çalışıyoruz. Ama biz bu kredilerden yararlanıp kendi işini kurmak isteyen bayanları iyice araştırmak zorunda kalıyoruz. Çünkü farklı kuruluşların projelerinden faydalanıp işyeri açıp ve sonra kapatan kişilerin varlığından haberdarız. Bu yüzden bu gibi sıkıntıların yaşanmaması için daha çok örnek model kişiler belirliyoruz. İlçelerdeki bu sayınında yavaş yürümesinin sebebi bu. Yoksa herkese kredi verilirse kimin ne yaptığı da belli olmaz. Bu yüzden çok titiz ve dikkatli bir şekilde çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Kadınların, yoksulluk nedeniyle meslek kazanmaktan çok kendi kimliklerini buluyorlar. Bizim amacımızda onların hem sosyal aktivitelere adapta olmaları hem de kendi ayakları üzerilerinde durmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Onlar bu proje sayesinde para kazanıyor ve girişkenlikleriyle de kendilerine olan güveni yerine geliyor. Biz kadınlarımıza hem ekonomik imkanları sunmak, hem de kendilerini bulmalarını hedefliyoruz. Kadınlarımıza sadece para vermiyor, onların sosyal aktivitelere adapte olmalarını da sağlıyoruz. Bu proje fakirliğe hizmetin yanında farklı bakış açılarının da değişmesine büyük katkılar sunuyor. Böyle devam ederse, ilerleyen yıllarda Van'da kadının yeri hak ettiği yeri bulacaktır. 2005 yılından itibaren bu çalışmalarımızı sürdürmekteyiz ve bugüne kadar kullandırdığımız kredi sayısı 3 milyon 77 bin 755 TL’dir” dedi.

VAN DEPREMİ ÇALIŞMALARI SEKTEYE UĞRATTI Van’da geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerden sonra bir çok girişimci kadının işyerini kapatmak zorunda kaldığını da sözlerine ekleyen Sevnur Yağşi şöyle konuştu; “Depremlerden sonra 1-2 ay boyunca hiç çalışamadık. Kadınların çoğu burada değil. İşyerini kapatan oldu, evini taşımak zorunda kalanlar oldu. Ama depremde burada kalıp hiç işyerini kapatmayan, işini büyüten kadınlarımız da oldu. İşyerini kapatan ve taşınan kadınlarımıza gerek bizlerin ulaşması gerekse de onların aramaları ile tekrar geri döndüler ve şuan kaldıkları yerden işlerine devam etmektedirler. Ama tüm olumsuzluklara rağmen yine de kadınlarımızı canla başla işlerine devam etmektedirler.”
Kaynak: İHA