Agiad Başkanı Güven, Eski Teşvik Sisteminin Uzatılmasını İstedi

Aksaray Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Reha Güven, 5084 Sayılı İstihdamı Teşvik Kanunu'nun süresinin uzatılmasını istedi.

Güven, AGİAD Salonu'nda Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, İlknur İnceöz ile Belediye Başkanı Nevzat Palta'yı yatırımlarla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

2004 yılında hükümetin çıkardığı 5084 sayılı kanunun kente büyük katkıları olduğunu ve yatırımların gelmesini sağladığını belirten Güven, şunları kaydetti:

''Bu teşvikle 16 olan fabrika sayısı 140'a, 600 çalışan sayısı 6000'e çıktı. Yeni teşvik sisteminin gelmesi ile birlikte 2012 yılında 5084 sayılı kanun arttık yürürlükten kalkacak. Önceki senelerde uzatılıyordu ancak yeni teşvik sistemi çıktığı için muhtemelen bu sene ciddi anlamda kalkması düşünülüyor. Şimdi bunun tabii ki bizim burada var olan firmalarımıza çok ciddi bir külfeti olacaktır. Özellikle emek ve yoğun işçi ile çalışan tekstil sektörü gibi işçi sayısının çok olduğu diğer sektörlerde de bu konuda firma başına düşecek maliyet çok yüksek derecede olacak. 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 31.12.2012 tarihine kadar işçilerin ücretleri üzerinden gelir vergisine, işçilerin prime esas kazançları üzerinden hesaplanan işveren hissesi kısmına ve belirli sektörlerde faaliyette bulunan firmalara belirli oranlarda enerji destek teşvik uygulaması getirilmişti.

Bu uygulamada değişiklikler yapılmış ve asgari 10 işçi çalıştırma koşulu getirilmişti. Dolayısıyla işverenler 10 işçi çalıştırma koşulu ile sağlanan teşviklerden yararlanmaktaydılar. Ancak söz konusu teşvik uygulaması 31.12.2012 tarihinde Son bulacak.''

Güven, işletmelerin zor duruma düşmemesi için uygulamanın sürdürülmesi konusunda destek istedi.

Kaynak: AA