Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'nun Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sel baskınları ve taşkınlarıyla ilgili büyük bir eylem planı hazırladıklarını söyledi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 8 Kasım 1829 tarihinde Uzun Mehmet'in taşkömürünü bulması ve taşkömürünün Zonguldak ekonomisindeki katkısı; CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, 12 Kasım 1999 depreminin yıldönümü; MHP İçel Milletvekili Mehmet Şandır ise İçel'de yaşanan sel felaketi nedeniyle Gündemdışı konuştu.

Konuşmalara yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dün helikopter kazasında şehit düşen 17 askerin ailelerine ve Türk milletine başsağlığı dileğinde bulundu.

Küresel iklim değişiklikleri sonucunda bütün dünyada kuvvetli yağışlar yaşandığını belirten Eroğlu, ''ABD'den Japonya'ya her yerde sel felaketleri yaşanıyor. Türkiye de bu aşırı yağışlardan ve sel baskınlarından büyük zarar gördü. Bazı yerlerde anlık yağışlar oluyor, 5 ayda yağacak yağışın 24 saatte bir yere düştüğünü görüyoruz. Bakanlık bu konuda çalışma yapıyor. Sel baskınları ve taşkınları ile ilgili büyük bir eylem planı hazırlıyoruz'' dedi.

Eroğlu, son 9 yılda 643 dereyi ıslah ettiklerini ve 225 bin hektarlık alanı taşkınlardan koruduklarını söyledi.

Taşkınlarla mücadele etmek için derelerin ıslah edildiğini ve dereler üzerine bentler inşa edildiğini ifade eden Eroğlu, selle mücadele için çıplak arazilerin ağaçlandırılmasının da önemli olduğunu vurguladı.

-''Ekipler hemen müdahale etti''-

Sel felaketi nedeniyle İçel halkına geçmiş olsun dileğinde bulunan Eroğlu, ekiplerin felakete hemen müdahale ettiğini kaydetti.

Eroğlu, sel taşkınlarını önlemek için İçel'de yapılan dere ıslahlarını anlattı.

Veysel Eroğlu, İçel'de 22 dereyi ıslah ettiklerini, 28 deredeki ıslah çalışmasının ise devam ettiğine işaret ederek, ''Bunlar için ödenek sıkıntısı yok. 'Ekipler gerekirse 3 vardiya çalışsın' talimatını verdim'' dedi.

Taşkınlara engel olmak için gölet de yapılması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, 19 göletin planlamasının gerçekleştirildiğini, bunların bazılarının inşasına başlandığını bildirdi. Eroğlu, yağış öncesi erken uyarı sisteminin de önemli olduğunu vurgulayarak, İçel'e 6 tane meteoroloji ölçüm istasyonu kurduklarını anımsattı.

Bakan Eroğlu, riskli deprem alanlarında kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini belirterek, ''Türkiye'de depreme dayanıksız pek çok yapı var, bunları zamanla yenileyeceğiz. Hükümetimiz, depreme yönelik olarak kentsel dönüşüm çalışmalarıyla tarihteki en büyük adımı atıyor'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, Bakan Eroğlu'na, İstanbul'da yeni havaalanı yapılacak yerin haritasını göstererek, ''Yeni havaalanı yapılacak yerin yüzde 80'i orman alanıdır. Bu konuda ne diyeceksiniz-'' diye sordu.

Yerlerinden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, dünkü helikopter kazasında şehit olan 17 askerin ailelerine ve Türk milletine başsağlığı dileğinde bulundu.

Muhabir: Coşkun Ergül

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA