28 Ülkeye Çay İhraç Eden Çaykur, Komşu Ülkeler ve Arap Pazarına İhracat Yapabilmek İçin Çalışmalarını Sürdürüyor

Muhittin Sandıkçı - Dünyada 28 ülkeye çay ihraç eden ÇAYKUR, komşu ve Arap pazarına kuru çay satışı için çalışmalarını sürdürüyor.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, hedeflerinin 2023 yılına kadar 50 bin tonluk dış pazar oluşturmak olduğunu, çok güçlü Türk çayı markasını dünya pazarına yerleştirmek istediklerini söyledi.

Sütlüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çayı üretmekten ziyade pazarlamanın çok daha zor olduğunu belirterek, ''ÇAYKUR'u dünya markası yapma hedefimiz var. Hedef doğrultusunda Türk çayını dış ülkelerde en iyi şekilde pazarlamaya gayret ediyoruz. Bu sene 3 bin tonluk ihracat hedefliyoruz. Toplamda büyük bir rakam değil ancak mevcutta önemli bir artıştır. Hedefimiz 2023 yılına kadar 50 bin tonluk dış pazar oluşturmak. Çok güçlü Türk çayı markasını dünya pazarına yerleştirmek'' dedi.

Dış pazarların girilmesi ve tutunulması zor pazarlar olduğunu, yer edinen firmaların yüz yıllık çalışmalarla pazar oluşturduklarını ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:

''Dış pazarlar bizim hiç olmadığımız, tanınmadığımız, çayımızın damak tadına yabancı olan pazarlardır. Bu pazarlara girmek, tutunmak çok yoğun, sabırlı, uzun vadeli çalışmalar yapmayı gerektirir. 28 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Avrupa ülkeleri, Singapur, Kore, Avustralya Çin ile birlikte bir çok ülke var. Suudi Arabistan pazarında yerimizi aldık. Hacılarımız artık Türk çayını bulabilecek. Hedefimiz bütün dünya pazarları. Ancak öncelikli pazar hedefimiz komşularımız. Rusya önemli bir çay tüketicisi. Yılda 160-170 bin ton çay tüketilir ve cazibe merkezi. Balkanlar, doğu Avrupa ülkeleri, Türk cumhuriyetleri ve Orta Asya da çok önemli çay pazarı. Arap komşularımız çok önemli pazar. Sudi Arabistan ve Dubai'ye çay satışımız var. Cezayir ve Tunus ile bağlantı kurma çabalarımız var. Ancak Arap dünyasındaki istikrarsızlık, siyasi karmaşa işimizi zorlaştırıyor. Sabırla bu pazarlara girme gayretimizi sürdüreceğiz.''

-Taklit çayları 500 kişilik ekiple belirliyorlar-

Yurt içinde taklit ve kaçak çayın işlerini zorlaştırdığını vurgulayan Sütlüoğlu, ''Yaklaşık 500 kişilik bir ekibimiz sıkı olarak taklit çayların belirlenmesi için çalışma yapıyor. Ceza alan kuruluşlar, kişiler var. ÇAYKUR Türk piyasasının en güçlü markası olduğu için taklidi oluyor. Diğer markalarla ilgili de taklit sıkıntısı var. Haksız kazanç elde etmeye çalışıyorlar, çok sağlıksız çayları insanları kandırarak satmaya çalışıyorlar. Buna kimsenin alet olmaması lazım. Halkın sağlığını tehdit edenlerle mücadelemiz sonuna kadar sürecek'' diye konuştu.

Çayda sağlıksız ürün satan ve kaçak çay getirenlerin teşhir edilmesi gerektiğini savunan Sütlüoğlu, ''Kaçak çaylarda bilindiği gibi bir takım kimyasallar, pestisitler var. Bunlar insan sağlığı açısından son derece riskli ve sakıncalı. Bu konuda kamuoyunun aydınlatılması gerekiyor. Bu konu ile ilgili kuruluşların ve bakanlıkların halkı aydınlatıcı kamu spotları yayınlamaları, takip etmeleri ve teşhir etmeleri gerekiyor. Bu tür iş yapanlara nefes aldırılmaması gerekiyor'' dedi.

-''ÇAYKUR 2012 yılı hedefine ulaştı''-

İmdat Şütlüoğlu, bu sezonun tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, ''Verimli bir sezon geçirdik. Sezonu kapatmak üzereyiz. Üçüncü sürgünde 190 bin 793 ton yaş çay aldık. Bütçe programımız üçüncü sürgün için 190 bin tondu, ulaşmış olduk. Bu sezon toplam 650 bin ton yaş çay alımı planlamıştık. Geçen senin rakamlarına ulaşmış olduk. Rekoltenin de bir miktar düşük olduğuna bakıldığında nispi olarak geçen senin de üzerinde çay almış oluyoruz. Ödemelerimizi ise vadettiğimiz gibi yaptık. Dokuzuncu ayda aldığımız çay parasını da Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğiz'' diye konuştu.

Sezonun kapanmasının ardından modernizasyon çalışmalarının başlayacağını vurgulayan Sütlüoğlu, şunları kaydetti:

''Bu yıl kapasitemizi günlük 6 bin 600 tondan 7 bin 100 tona çıkarmıştık. Yatırım programı onaylanırsa kapasite artırımımız devam edecek. Gelecek sezona daha güçlü ve kapasitesi yüksek olarak girmeyi planlıyoruz. Bu yıl ki çalışmalar sonunda asgari 500 tonluk bir kapasite artışı planımız var. Çay paketleme fabrikasının İyidere ilçesine taşınması kesinleşti. Proje çalışmamız devam ediyor. Amerika'da bu alanda incelemelerimiz olacak. Ülkemize ve Rize'mize çok güzide bir eser kazandırmanın gayretindeyiz. Dünyanın en modern ve kapasiteli çay paketleme fabrikası olacak.''

Yayıncı: Murat Kaban
Kaynak: AA