Yeni Protokol Yolu Buzlanmaya Karşı Alttan Isıtılacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin de en uzun alttan ısıtmalı yolunu Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı’ndan geçecek olan yeni Protokol (Esenboğa) Yolu’na yapıyor.

Yeni Protokol Yolu Buzlanmaya Karşı Alttan Isıtılacak
Çalışmaları hızla süren proje alanındaki 3,5 kilometrelik yeni protokol yolunda, kış aylarında belli bir sıcaklığın altında otomatik olarak devreye girecek olan ısıtma sistemiyle, kar ve buzlanma olmadan güvenli bir sürüş sağlanabilecek. Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı’nı gezen, çalışmaları yerinde denetleyen ve yetkililerden bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Yapımı büyük oranda tamamlanan ve Kuzey Ankara Projesi içerisinden geçen yeni protokol yoluyla Ankara’ya giriş yapacak misafirler, her mevsim muhteşem bir seyir, kış aylarında da güvenli bir yolda Sürüş Keyfini bir arada yaşayabilecekler." dedi.

Ankara’nın ilk Türkiye’nin de en uzun alttan ısıtmalı yolunun yeni protokol yoluyla hayata geçeceği müjdesini veren Gökçek, "2 köprülü kavşak, 2 viyadük ve 1 tünelden oluşan bu yolda seyahat ayrıcalık olacak." diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin dünyaya örnek Kentsel Dönüşüm çalışmalarından biri olan ve TOKİ ile Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde yepyeni bir yaşam alanının yükseldiği Proje alanını gezen Gökçek, 18 bin konutun yapılacağı bölgede incelemelerde bulundu. İlk olarak projenin yürütme ofisinden bölgeyi inceleyen ve ardından ilgili bürokratlar ve mühendisler eşliğinde alanı gezen Başkan Gökçek, Türkiye’nin en uzun alttan ısıtmalı yolu olacak yeni Protokol Yolu’nu, birbirinden değişik aktivitelerin yer alacağı bilim merkezi, kültür merkezi ve kafe inşaatlarını, dünyanın en büyük su oyunlarının sergileneceği gölet alanını ve rekreasyon alanlarını inceledi. Uzunluğu 240 ve 280 metre olan 3 gidiş - 3 gelişli Tünel Yol’u ve tünel için yapılan görsel çalışmayı da inceleyen Başkan Melih Gökçek, bölgedeki vatandaşların da sıcak sevgisiyle karşılaşarak, fotoğraf çektirme isteklerini kırmadı ve çalışmalara ilişkin merak ettikleri soruları cevaplandırdı. 7 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDAKİ ALTTAN ISITMA SİSTEMİ, DÖŞENEN ÖZEL KABLOLAR İLE SAĞLANACAKMelih Gökçek, proje alanı içinde kalan ve ASKİ tarafından yapımı devam eden, 2 köprülü kavşak, 2 viyadük ve 1 tünelden oluşan yaklaşık 3,5 kilometrelik yeni Protokol Yolu’nun alttan ısıtmasının yol boyunca uzanacağını belirterek, "Gidiş geliş yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki alttan ısıtma sistemi, döşenen özel kablolar ile sağlanacak. Türkiye’de bu uzunluktaki ilk alttan ısıtmalı yol olarak tarihe geçecek çalışmayla, Başkentimize havaalanından giriş yapan veya bölgede yaşayan ya da proje alanındaki aktivitelere katılmak isteyen Türkiye’nin her yerinden vatandaşlar, kış aylarında kar ve buzdan otomatik olarak arındırılmış yolda güvenli bir Sürüş Keyfi yaşayacak." dedi.

Yeni yapılan protokol yolunun, mevcut protokol yolunun alternatifi olacağını, Kuzey Ankara girişinden başlayıp Solfasol Kavşağı’na kadar devam edeceğini ifade eden Başkan Gökçek, yapılan alttan ısıtmalı yolun da otoban köprüsü bittikten sonra başlayıp, sadece Tünel Yol hariç 3,5 kilometrelik yol boyunca, proje alanı içerisinde devam edeceğini ifade etti.

6 ŞERİT YOLDA 12 ADET LASTİK İZİ ISITILACAK

Yolun 3 gidiş-3 geliş toplam 6 şerit olduğunu ve yine toplamda 7 kilometre uzunluğunda alttan ısıtmalı yol inşası gerçekleştireceklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, "Öncelikle, tüm şeritlerde genişliği 50 santimetre olan toplam 12 adet lastik izi yapıyoruz. Daha sonra ise bu izlere kablo döşeyerek, ısıtma sistemini kuruyoruz." diye konuştu.

Yapılan bu lastik izlerinde kar ve buzlanmanın önüne geçileceğinin altını çizen Başkan Gökçek, "Sistem sadece lastik izlerinin olduğu alandaki kar ve buzları eritecek. Böylece sürücüler 6 şeritli yolda 12 adet lastik izini takip ederek, güvenli bir şekilde yollarına devam edebilecekler. Yolun baştan sona ısıtılması hem maliyet hem de enerji açısından büyük bir kayıp anlamına geldiği için sadece lastik izlerine ısıtma sistemi kuruluyor." bilgisini verdi.SİSTEM OTOMATİK OLARAK DEVREYE GİRECEK

Kış aylarında bölgedeki yollarda kar ve buzlanma olaylarının sık sık yaşandığına dikkat çeken Başkan Melih Gökçek, çalışma sayesinde bunun önüne geçileceğini belirterek, “Yola önce ısıtma sistemi için kablo döşeniyor. Kabloların korunması için de 5 santimetre beton döküp, üzerine de modifiye asfalt seriyoruz." diye konuştu.

Isıtma sisteminin belli bir nem ve sıcaklık altında otomatik olarak devreye gireceğini de anlatan Başkan Gökçek, "Sıcaklık 4 derecenin altına düştüğü ve belli bir nem olduğu zaman sistem otomatik olarak devreye girecek. Lastik izlerindeki kar eriyince sistem yeniden otomatik olarak kapanacak." dedi.