Sinop Emirtolu Köylüleri Valiliğe Girmek İstedi

Sinop'un Durağan ilçesine bağlı 120 haneli Emirtolu köyünde oturan vatandaşlar, sınır anlaşmazlığı nedeniyle mağdur olduklarını iddia ederek, Sinop Valiliği'ne girmek istedi.

Sinop Emirtolu Köylüleri Valiliğe Girmek İstedi
Yaklaşık 250 kişilik Emirtolu köylüleri ilk olarak İskele meydanında basın açıklaması düzenledi.

Emirtolu Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Erkan, bir haksızlığı paylaşmak ve seslerini duyurmak için burada olduklarını söyledi.

Erkan, “95 kişilik nüfusa sahip olan Gölgerişi köyüne bağlı Ayvacık Mahallesi, bin kişilik nüfusa sahip olan Emir Tolu köyünden sizce daha mı büyük, daha mı etkilidir? Bin kişilik nüfusu olan köyümüzün toprakları 95 kişilik Ayvacık Mahallesi'ne verilmesi hak mıdır? Birilerinin muhtarlık alabilmek için bizim topraklarımıza belirli bir kılıfa uydurarak Ayvacık köyüne dönüştürülmesine karşıyız. İki asırdır süre gelen dostluğumuzun devam edebilmesi için elimizden alınan topraklarımızın geri verilmesini ve dostluğumuzun yeniden başlayabilmesi için bu hatanın düzeltilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Sinop Valiliği'ne yürüyerek Vali Dr. Ahmet Cengiz ile görüşmek isteyen 250 kişilik grubun 10 kişilik temsilci göndermesine izin verildi.

Vali Dr. Ahmet Cengiz, valilik salonunda 10 kişilik grubu kabul ederek sorunlarını dinledi. Vali Cengiz, gerekenin yapılacağını, köy halkının taşkınlık yapmamasını ve kanunlara karşı gelmemelerini istedi.İskele Meydanı'na tekrar dönen köy sakinlerini İl Emniyet Müdür Yardımcısı Rasim Çakır, uzun süre ikna etmeye çalıştı. Ancak öfkeli bir grup, polis engelini aşıp sloganlar atarak Valilik Meydanı'na koşmaya başladı.

Atatürk Caddesi üzerinden koşan köylüler, Valilik kapısına dayandı. Valilik kapısının görevliler tarafından kapatılmasının ardından Valiliğin diğer kapısına koşan köylüler binaya girmek üzereyken, olay yerine gelen çevik kuvvet ekipleri engel oldu. Uzun süre slogan atan köy halkını polis, sakinleştirmeye çalıştı. Valilik önünde köylü temsilcileri ile tekrar görüşen Vali Cengiz, eylemcileri sakinleştirerek eyleme Son verilmesini sağladı. Eylemci köylüler daha Sonra Valilik önüne gelen otobüslerle Durağan'a ilçesine hareket etti .