Emekli Generale Darbe Planları Soruldu

Ergenekon davasında tutuklu sanıklardan Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur'un savunma tanığı olarak duruşmaya çağrılan emekli Tuğgeneral Kadir Ali Esener'e Sarıkız, Ayışığı ve Yakamoz isimli darbe planları soruldu.

Planların verildiğine şahit olmadığını söyleyen Esener, "Levent Ersöz, bu darbe planlarını strateji uzmanı olarak bildiğim Faruk Demir tarafından kendisine verildiğini anlattı. Faruk Demir ise, planları Amerikalı dostundan aldığını söyledi." diye konuştu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının 252. davasında CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Veli Küçük ve Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 36 tutuklu sanık hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğu, Hurşit Tolon, Levent Ersöz, Doğu Perinçek ve Danıştay saldırısının tetikçisi Alparslan Arslan'ın da aralarında sulunduğu 26 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.Bu arada, tutuklu sanık Tuncay Özkan ile izleyiciler arasındaki sohbet dikkat çekti.

Özkan, eski bakanlardan Yaşar Okuyan'ın da aralarında bulunduğu 13 izleyiciye hitaben, "Duruşmalara izleyiciler, sanıklar ve avukatları gelmesin istiyorlar. Sokakları doldurduk. Şimdi burayı(duruşma salonunu) doldurma zamanıdır. Önümüzdeki hedef dünkü (Cumhuriyet yürüyüşüne katılanları kastederek) kalabalığın buraya gelmesi." diye çağrıda bulundu.Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuklu sanıklardan Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur'un savma tanığı olarak dinlenmesini istedikleri emekli Tuğgeneral Kadir Ali Esener ile tutuklu sanık Mehmet Haberal'ın savunma tanığı olarak dinlenmesini istediği CHP Milletvekili Emrehan Halıcı'nın duruşmaya geldiğini açıkladı.

Kimlik tespitinin ardından Başkan Özese, tanık Esener'e, "Tutuklu sanıklardan Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur sizin dinlenmenizi istedi. Levent Ersöz'e Sarıkız, Yakamoz ve Ayışığı isimli darbe planlarının bir CD içerisinde Faruk Demir tarafından verilmesine ilişkin bildiklerinizi söylemenizi istiyorlar." açıklamasını yaptı.

'FARUK DEMİR, DARBE PLANLARINI AMERİKALI DOSTUNDAN ALDIĞINI SÖYLEDİ'
Bahsedilen planların verildiğine şahit olmadığını söyleyen Esener, "Ben bahse konu 2004 yılında Jandarma Genel Komutanlığı Plan Prensipler Başkanlığı görevindeydim. Merkezimiz Beştepe'deydi. Levent Ersöz'ün İstihbarat Başkanlığı yaptığı yer de genel komutanlığın bulunduğu Bakanlıklar'daydı. Ben haftada 2 kez komutanlığa giderdim. Fazla bir irtibatım olmazdı. 2004 YAŞ kararıyla Jandarma Bölge Komutanlığı'na atandığımda Fevzi Türkeri'ye nezaket ziyaretinde bulundum. Bana Ayışığı, Yakamoz ve Sarıkız darbe planlarını duyup duymadığımı sordu. Ben de ilk kez kendisinden duyduğumu söyledim. Çıktığımda da Levent Ersöz ile karşılaştım. Ofisine geçtik. Orada konuşurken bu planlardan haberi olup olmadığını sordum. Strateji uzmanı olarak bildiğim Faruk Demir tarafından Mayıs ayında bir CD içerisinde getirildiğini ve kendisinin de bunları Fevzi Türkeri ile Şener Eruygur'a verdiğini söyledi." dedi.

Daha sonra Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Faruk Demir'in bu planları nereden aldığını bilip bilmediğini sordu. Esener ise, "Levent Ersöz'ün ofisine gittiğimde Faruk Demir de sonradan ofise geldi. Orada sorduğumda Amerikalı bir dostundan aldığını ve sonrasında getirip Levent Ersöz'e verdiğini söyledi.

" ifadesini kullandı. Bu planları başka kimselere verip vermediği konusundaki bilgisi sorulduğunda ise Esener, "Beni ilgilendirmediği için sormadım." cevabını verdi.Savcı Pekgüzel, "Dava sanıklarından Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur'un da bulunduğu ortamda sivillerle bir toplantıya katıldınız mı?" diye sordu. 4 Mart 2004 tarihinde yapılan bu toplantıya kendisinin de katıldığını belirten Esener, "Bir akşam yemeği yedik. Komutan gelmediği için bir kişilik boş yer varmış ve bu nedenle beni de çağırmışlar. Planlı bir toplantı değildi. Yoksa bir gün öncesinden çağırırlardı. İlhan Selçuk ve Mustafa Balbay da vardı." dedi.

Savcı Pekgüzel, dava sanıklarında Mustafa Balbay'a ait olduğu iddia edilen günlüklerden bazı bölümler okuyarak yemekte neler konuşulduğunu sordu. Esener ise, "Selçuk ve Balbay sivil toplum örgütlerinin bilinçlendirilmesi gerektiği konusunda birer konuşma yaptılar. Nasıl bilinçlendirilmesi gerektiğini söylediler. Komutan da bir konuşma yaptı. Rektörlerden kimseyi görmedim. Biz ayrılırken biri geldi ama biz ayrılıyorduk. Bize 'Siz gidebilirsiniz' dediler." diye cevap verdi.Savcı Pekgüzel'in, "3 Mart 2004 tarihinde 'Hilafetin ilgası' adı altında ATO tesislerinde yapılan toplantıdan Haberiniz Var Mı?" şeklindeki sorusuna ise tanık Esener, "Atatürkçü Düşünce Derneği koordinasyonundan yapıldığını biliyorum ama toplantıya katılmadım. Basından takip ettiğim kadarıyla komutanların katıldığını biliyorum." cevapladı .