Şeftali Ortadoğu‘dan Sonra Şimdi De Rusya Pazarında

Mersin‘in Erdemli ilçesinde yetiştirilen ve kalitesiyle Ortadoğu pazarında yoğun ilgi gören şeftalinin bu yıl yaşanan yüzde 30‘luk rekolte kaybına rağmen Rusya‘ya da ihraç edilmesi üreticilerin yüzünü güldürdü.

İlçedeki şeftali üretiminin Esenpınar beldesi ile Çamlı, Sorgun, Karayakup ve Karahıdırlı köylerinde yoğunlaştığına dikkat çeken Erdemli Ziraat Odası Başkanı Berdan Tun, resmi kayıtlara göre Erdemli‘de geride bıraktığımız 2010 yılında 6 bin 450 dekarda 13 bin 518 tonluk şeftali hasadı yapıldığını hatırlattı. Bu yıl rekoltede yüzde 30‘luk bir düşüş yaşandığı bilgisini veren Tun, çiçeklenme döneminde yaşanan yağışların bunda etkili olduğunu, ancak buna rağmen ürün kalitesinin de oldukça yüksek olmasının

sevindirici bir gelişme olarak öne çıktığını anlattı. Daha önce Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen şeftalinin bu yıl söz konusu ülkelerin yanında Rusya‘ya da ihracat edildiğini ifade eden Tun, "Bölgemizin yetiştirdiği şeftaliler ihracat yoluna çıktı. Yetiştirilen şeftaliye iç piyasadan da ilginin olduğu görülüyor. Gerek aroması ve gerekse içindeki su miktarı, meyve suyu üretim tesisleri için oldukça cazip" dedi. Tun, Mersin için vazgeçilmez geleneksel bir ürün haline gelen şeftalinin ihracatla birlikte

üreticinin yüzünü güldürdüğünü sözlerine ekledi.

Erdemli‘ye bağlı Karayakup köyünde şeftali üreticiliği yapan Bünyamin Uçar ise, bu yıl rekolte düşüklüğüne rağmen ihracattaki talebin fiyat konusundaki beklentilere de cevap verdiğini anlattı. Uçar, " Geçen yıl 10 dönüm bahçemden 15 ton ürün hasadı gerçekleştirdim. Bu yıl rekolte düşüklüğü sebebiyle yaklaşık 11 ton ürün bekliyoruz. Bu rekolte düşüklüğü doğal olarak ürünün kalitesine artı olarak yansıdı" diye konuştu.

İhracatlık şeftalinin fiyatının 1.5 TL‘ye kadar çıktığını kaydeden Uçar, "Bizi fiyattan çok ürünün ihracata gitmesi sevindirdi. Fiyat zaman zaman yükselir veya düşer ancak ihracat olması sürekli ürünün satılması anlamı taşıyor. Geçtiğimiz yıllarda sadece Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın, bu yıl Rusya‘ya da gerçekleştirildiğini öğrendik. Bu yıl ülkemizde yetiştirilen şeftalinin kalitesiyle uluslararası piyasada yer edineceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: İHA