Uluslararası Silifke Kültür Haftası

Mersin‘in Silifke ilçesinde bu yıl 38.si "Akgöl Mavi Yengeç Yılı" sloganıyla kutlanan Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen 1. Türkçe Konuşan Ülkelerarası Mavi Yengeç Ses Yarışmasının birincisi Azerbaycanlı sanatçı Celal Abbasov oldu.

Uluslararası Silifke Kültür Haftası
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü önünde kurulan sahnede yapılan yarışmanın jüri başkanlığını Kırgızistan Konservatuar Rektörü Prof. Dr. Muratbek Begaliyev, jüri üyeliklerini Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezihe Şentürk, Kazakistan Halk Sanatçısı, Güzel Sanatlar Akademisi Şan bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nagima Yeskaliyeva, Ses Sanatçısı Semiha Yankı, MÜZED Genel Başkanı Refik Saydam, TÜRKSOY Sanat Yönetmeni, Opera ve Bale Koordinatörü Dr. Arman Nurmakhamatuly, Ukrayna-Kırım Özerk Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı İzmet Zaatov yaptı.

Yarışmaya KKTC‘den Orçun Benli, Kazakistan‘dan Gülgaşa Kapen, Rusya Federasyonu Başkurdistan‘dan Gülsüm Bikbulatova, Ukrayna-Kırım‘dan Eldar Zeidlayev, yine aynı ülkeden Marlen Settarov, Elnara Küçük, Azerbaycan‘dan Nurlan Azizbeyli, yine aynı ülkeden Celal Abbasov, Günel Alekperova, Türkiye‘den Feyza Dengizek, Rusya Federasyonu Tataristan‘dan İlnur Sattarov, Kırgızistan‘dan Kural Çokoyev, yine aynı ülkeden Nazgul Taktakunova, Özbekistan‘dan Abdumalik Azimov, Kazakistan‘dan Araylım Jukenova, Bulgaristan‘dan Nazar ve Nino Gamgoneişvili katıldı.

Jürinin artistik vokal yeteneği, performans, sahne duruşu, ustalık gibi kriterlere göre yaptığı değerlendirme sonucunda Azerbaycanlı sanatçı Celal Abbasov birinci, Kazakistanlı sanatçı Araylım Jukenova ikinci, Arezbaycanlı sanatçı Nurlan Azizbeyli üçüncü oldu.

Türksoy özel ödülüne Kırgızistanlı sanatçı Kural Çokoyev, jüri özel ödülüne Türkiyeli sanatçı Feyza Dengizek, Silifke Belediyesi özel ödülüne Uyrayna-Kırımlı sanatçı Elnara Küçük, 38. Uluslar arası Silifke Kültür Haftası Mavi yengeç özel ödülüne Ukrayna-Kırımlı sanatçı Eldar Zeidlayev layık görüldü.

Birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 3 bin, Türksoy özel ödülü, jüri özel ödülü, Silifke Belediyesi özel ödülü, 38. Uluslar arası Silifke Kültür Haftası Mavi yengeç özel ödülüne layık görülenler de biner dolar para ile ödüllendirildi. Dereceye girenlere ise ödüllerini Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar ve Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel verdi.

Başkan Öngel, yaptığı konuşmada, bu yıl ilk defa Türk dünyası için de önemli olan bir programı kültür haftası içinde gerçekleştireceklerini kaydetti.

Gerek Rusya Federasyonu içinde bulunan yarı bağımsız Türkçe konuşan ülkelerden gerekse de bağımsızlığını kazanmış Türk Cumhuriyetleri‘nden Silifke‘ye gelen 20 sanatçı arasından, Türkçe Konuşan Ülkelerarası Ses Yarışmasını gerçekleştirdiklerini ifade eden Öngel, Avrupa‘nın İngilizce yoğunluklu Eurovizyon yarışmasını gerçekleştirirken, kendilerinin Türk dünyası içinde Türkçe olarak bu yarışması yaptıklarını ve bu bakımdan yarışmanın anlamının çok büyük olduğunu belirtti.

Öngel, konuşmasının devamına, "Bizimle bu organizasyonda işbirliği yapan Türksoy yetkililerinden Türksoy genel sekreteri Düsen Kaseinov bey‘e, Türksoy genel sekreter yardımcısı Fırat Purtaş bey‘e, Türksoy sanat yönetmeni Arman bey‘e teşekkür ediyorum. Türkçe konuşan ülkelerden gelen jüri üyesi olan ayrıca yarışmaya katılan sanatçılarımıza, kültür haftamıza katılan halk oyunları guruplarına şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA