Kabineye İzmir‘den İki İcracı Bakan Girdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açıkladığı 61.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açıkladığı 61. Hükümet‘in Bakanlar Kurulu listesinde İzmir‘e iki icracı bakanlık verdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir önceki kabinedeki yerlerini korudu. Daha önce üç kez Ulaştırma Bakanlığı yapan ve dördüncü kez aynı görevi yürütecek olan Yıldırım, İzmir‘den milletvekili adayı olduğu dönemde şehir için açıkladığı 35 projeyle dikkat çekmişti. 60. Hükümet döneminde ise eski Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve eski Devlet Bakanı Mehmet Aydın da İzmir‘i temsil etmişti.

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM:

Erzincan‘ın Refahiye ilçesinde, 1955 yılında doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi‘nden mezun olarak, aynı bölümde yüksek lisans yaptı. 1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi‘nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 1990-1991 arasında İsveç‘te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)‘ne ait Dünya Denizcilik Üniversitesi (WMU)‘nde, Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı. Bu sırada toplam 6 ay İskandinavya ülkeleri ve Avrupa‘daki çeşitli ülke limanlarında denizcilik idaresi uzmanlarıyla birlikte kontrollerde bulundu. 1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) Genel Müdürlüğü yaptı. 1999 yılında deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası "Skal Kulübü" tarafından verilen kalite ödülüne layık görüldü. Daha önce İstanbul ve Erzincan milletvekillikleri de yapan Yıldırım, 24. dönem AK Parti İzmir Milletvekili olarak TBMM‘ye girdi. Evli ve üç çocuk babası olan Yıldırım, İngilizce ve Fransızca biliyor.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY:

Ordu‘da 1948‘de doğdu. 1969‘da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘ni bitirdi. “Devlet Partisinden Halk Partisine” başlıklı makalesiyle CHP’nin 50. kuruluş yılında açılan yazı yarışmasında birincilik ödülü aldı. 1977‘deki genel seçimde en genç milletvekili olarak Meclis‘e seçildi. 2007 seçimleri öncesi demokrasi dışı eğilimlere karşı çıkarak AK Parti’ye katıldı ve İstanbul milletvekili oldu. 60. Hükümet‘te Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı. “Bosna İçin İnsanlık Girişimi”, “Doğu Konferansı” ve “Yeni Siyaset Girişimi” gibi sivil girişimlere de öncülük eden Günay’ın, “Bosna Yazıları” ve “Karşı Siyaset” adlı iki kitabı, çeşitli gazete ve dergilerde hukuk ve siyaset konularında yayımlanmış çok sayıda makale ve söyleşisi bulunuyor. Ertuğrul Günay’a, barışa ve özgür düşüncenin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı Adıyaman Üniversitesi‘nce 14 Ekim 2009 tarihinde Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı‘nda "Onursal Bilim Doktoru" unvanı verildi. Kültür ilişkilerinin gelişmesine katkılarından ötürü ise Macaristan Cumhuriyeti’nin takdiri olarak “Yıldızlı Liyakat Nişanı”, Avusturya Cumhuriyeti tarafından Türkiye’de verilen en büyük nişan olan "Büyük Altın Şerit Şeref Madalyası" ile onurlandırıldı. Günay, evli ve iki çocuk babası.