Bm: İsrail Gereksiz Güç Kullandı Tel

Lübnan ile İsrail sınırında, 15 Mayıs‘ta Nakba protestoları sırasında meydana gelen olaylarla ilgili hazırlanan BM raporunda, İsrail protestoculara karşı gereksiz güç kullanmakla suçlandı.

Haaretz gazetesi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından hazırlatılan raporun, birkaç gün önce Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtıldığını bildirdi.

Gazetenin elde ettiği BM raporunda, İsrail askerlerinin, Lübnan‘daki Filistinli protestocular güvenlik bariyerlerine erişmeye çalışırken ateş açtıkları, 7 kişiyi öldürüp 111 kişiyi de yaraladıkları kaydedildi.

15 Mayıs protestoları sırasında, İsrail ile Suriye sınırında da 4 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı. Bununla birlikte rapor, özellikle İsrail-Lübnan sınırındaki olaylara yoğunlaştı ve Güney Lübnan‘daki BM barış gücünün soruşturma bulgularına dayandırıldı.

İsrail askerlerinin "silahsız göstericilere karşı doğrudan gerçek mermi kullanarak ateş açtığı" belirtilen raporda, İsrail ordusuna, ‘‘hayati bir tehlike söz konusu olmadıkça bu tür olayların tekrarlanmasına meydan vermemesi‘‘ çağrısı yapıldı.

Haaretz, BM Genel Sekreteri adına raporu hazırlayan BM Lübnan Özel Koordinatörü Michael Williams‘a İsrail‘de büyük öfke duyulduğunu ve yeni bir karara kadar Williams ile tüm bağların kesildiğini aktardı.

06.07.2011 17:27:59

Kaynak: AA