Atatürk Anıtı Önünde Filografi Sergisi Açıldı

Filografi sanatçısı Aysun Gemalmaz ve öğrencilerinin filograf eserleri, Cemal Gürsel Caddesi‘ndeki Atatürk Anıtı önünde sergileniyor.

Filografi sanatçısı Aysun Gemalmaz ve öğrencilerinin filograf eserleri, Cemal Gürsel Caddesi‘ndeki Atatürk Anıtı önünde sergileniyor.

İstanbul‘da yaşayan Aysun Gemalmaz, tatil için geldiği memleketi Erzurum‘da, Büyükşehir Belediyesi‘nin katkılarıyla filografi kursu düzenledi. Her yaştan 40 kursiyerin katıldığı karma kursta üretilen eserler sergiye açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ile Aysun Gemalmaz, serginin açılış kurdelasını birlikte kesti. Gemalmaz, normalde 8 aylık eğitim periyodunu 10 güne sıkıştırdıklarını belirterek, "Kursiyerlerimiz, 8 aylık bir sürede yapılması gerekenleri 10 günde gerçekleştirdi. Erzurumlu hemşehrilerimin bu yetenekleri beni şaşırtmadı." diye konuştu.

Belediye Başkanı Küçükler, filografi sergisini beğendiğini belirterek, "Güzel ve etkili bir çalışma gerçekleştirilmiş." ifadelerini kullandı. Sergi, cumartesi günü de Yenişehir AVM‘de vatandaşların beğenisine sunulacak.

FİLOGRAFİ NEDİR?

Filografi, ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirme sanatıdır. Türkiye‘de pek tanınmayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeniyle az uygulandığı için dünyada unutulmak üzere.

NASIL YAPILIYOR?

Filografi sanatçısı, önce kafasında bazı motifler tasarlıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine bildiğimiz çivilerini belli bir düzene göre çakıyor. Bu çiviler boyanıp verniklendikten sonra, çivilerin arasından çeşitli renklerde iplikler sıkıca geçirilerek önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Ancak bu iplik geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor.