Emanet Kitapla Üniversite Kazanan Genç Kızın Okuyacak Parası Yok

Emanet kitapla hazırlanarak üniversiteyi kazanan ve bir yandan da görme engelli annesine bakan Menekşe Okyay (18), ailesinin kendisini okutacak maddi imkanı olmadığından buruk bir sevinç yaşıyor.

Emanet kitapla hazırlanarak üniversiteyi kazanan ve bir yandan da görme engelli annesine bakan Menekşe Okyay (18), ailesinin kendisini okutacak maddi imkanı olmadığından buruk bir sevinç yaşıyor.

Balıkesir’in Savaştepe ilçesindeki Savaştepe Anadolu Öğretmen Lisesi‘nden mezun olan Türkiye birincisi Okyay‘ın üniversite mutluluğu, maddi sıkıntılardan dolayı yerini buruk bir sevince bıraktı. Emekli öğretmen Osman ile ev hanımı Naciye Okyay çiftinin tek çocuğu olan Menekşe, parasızlıktan dershaneye gidemediğini tanıdıklarının yardımıyla bulduğu emanet kitaplarla üniversiteye hazırlandığını anlattı. Genç kızı en çok üzense annesinin şeker hastalığından dolayı gözlerini kaybetmesi. Bir yandan annesine bakıp bir yandan da üniversiteye hazırlanan Okyay, TS-2 türünde 579.815 puanla Türkiye birincisi oldu. İstediği üniversite girebilecek durumda olmasına rağmen annesine bakması gerektiği için Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü‘nü tercih edeceğini söyledi.

15 yıldır Savaştepe’de oturduklarını belirten Menekşe Okyay, şunları ifade etti: "Evimizde tek soba olduğu için çalışma odamı sadece yazın kullanabiliyorum. İki yıldır çok düzenli ders çalışıyorum. Ailemin olanakları elvermediği için dershaneye gidemedim. İstediğim kaynak kitapları çok fazla alamadım ama eş dostların veya daha önce sınava girmiş arkadaşların yardımıyla elde ettiğim kaynaklardan çalıştım. Bir yıl önce annem gözlerini kaybetti. Tedavisi uzun süreceği için onun bakımı ve evin işleri bana ait. Bu imkanlar içersinde üniversiteyi kazanmak için çok çalıştım ancak kayıt için yardıma ihtiyacım var. Büyük şehirde okumam için imkanımız yok. Ailemden ayrı bir yer istemiyorum, çünkü onlara bakmam lazım. Hayırseverlerden, işadamlarından, vakıflardan destek bekliyorum."

Babası Osman Okyay ise, “Tek amacım, çocuğumu okutmak ve hanımımın gözlerini açtırmak. Bir yıldır doktor doktor gezdiriyorum. Çocuğumuz kendi başına çalıştı, dershane ve kitap yüzü görmedi. Biz onunla ilgilenemedik, tersine o bize baktı. İmkanımız olursa okutmak istiyoruz fakat bu şartlarda okutamayacağız. Üniversiteye kayıt yaptıracak paramız bile yok.“ dedi.

Anne Naciye Okyay da, “Şeker hastasıyım, gözlerimi kaybettim. Menekşe’ye hiçbir faydamız olmadı. Hem bize baktı, hem ders çalıştı. Hem mutluyum, hem gururluyum, hem de üzüntülüyüm. Hayırsever vatandaşlardan yardım bekliyoruz. Kızım bizden ayrı bir yerde okursa beni diri diri mezara koysunlar. Onun hasretine dayanamam. Yüzünü bir senedir göremediğim için zaten kahroluyorum.“ şeklinde konuştu.