Erciyes Kayak Merkezi‘nde 20 Tesisin Temeli Atıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları yapılan Erciyes Master Projesi’nde 20 yeni tesisin temeli daha atıldı.

Erciyes Kayak Merkezi‘nde 20 Tesisin Temeli Atıldı
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları yapılan Erciyes Master Projesi’nde 20 yeni tesisin temeli daha atıldı. Bu tesislerin tamamlanmasıyla birlikte Erciyes’te kayak yapılabilecek pist uzunluğu 9 kilometreden 59 kilometreye çıkartılacak. Pistler için suni karlama sistemi kurulması da aynı çalışma içerisinde yer alıyor. Geçen yıl temeli atılan 16 tesisten sonra bu yıl da temeli atılan 20 tesisin tamamlanmasıyla Erciyes’te kayak sezonu 15 Kasım‘da açılacak, 15 Nisan‘da sona erecek.

    Hacılar ilçesi Serçel Yaylası‘nda Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Erciyes Master Projesi içerisinde yer alan 20 tesisin daha temeli törenle atıldı. Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Kayseri milletvekilleri Yaşar Karayel, Ahmet Öksüzkaya, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kocasinan İlçe Kaymakamı Mustafa Hotman ve çok sayıda vatandaş katıldı.

    Mehter takımının ve yerel sanatçıların konseriyle başlayan tören, Trabzonlu kolbastı ekibinin gösterisiyle devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, törende yaptığı konuşmada, Erciyes’teki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Erciyes’te atılan 20 tesisin temeliyle birlikte önemli bir mesafe kat ettiklerini dile getiren Özhaseki, 2005 yılında projeye başladıklarını hatırlatarak, “Kıranardı, Talas, Hisarcık ve Hacılar tarafında bizim herhangi bir hakkımız yoktu. 2005 yılında çıkan bir kanunla yola çıktık. Sonrasında beraber hareket etmeye başladık ve Erciyes için ciddi projeler hazırladık. Avusturya’dan gruplar getirdik. ‘Burası kayak için elverişli mi?’ diye tartışıldı. Konuşuldu. Sonra küresel ısınma konusunda fikir alışverişi için konferanslar oldu. Akabinde proje başladık. Eskiden olsaydı bize burada bu projeyi uygulatmazlardı. ‘Proje iyi’ derlerdi ama engellerlerdi. ‘Bu adam iyi bir şey yapmasın’ diye. Şimdi bu bitti. Takoz koyma dönemi bitti. Biz de işlerimizi ve şehrimizin kaderini değiştirecek bu projeyi uygulamaya başladık.” şeklinde konuştu.

    ‘Biz ilk iş olarak 26 milyon metrekarelik Erciyes’te geniş arazinin tapusunu belediyemiz üzerine aldık’ diyen Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Problemlerin uzamaması adına bu yönde çalışma oldu. Şimdi bu çerçevede büyükşehir belediyesine ait arazilerde çalışmalar var. 16 yerde geçen yıl temel atıldı. Bu yıl da 20 yerde temel atılıyor. Bu yıl ki işlerle birlikte gelecek yıl için projenin ufak bir kısmı kalıyor. O da bittiğinde burada 170 kilometre kayak yapılacak pist çıkıyor. Yapılan telesiyej ve teleferikle birlikte insanlar yukarı çıkıp inebilecekler. 30 bin kişi aynı anda kayak yapacak. 5 binden fazla konaklama imkanı olacak. Binlerce turist gelecek ve buradaki tesislerde kalacak. Alışveriş yapacak. Şehre canlılık kazandıracak. Üçüncü yılda proje bitecek. 275 milyon euroluk proje üç yıl içinde tamamlanıp hizmete girecek. Bu şehrimize yön veren projedir. Belediyelerin yaptığı projeler birkaç yıl ya da 40-50 yıllıktır. Yol, kaldırım, alt yapı şehrin ihtiyacını karşılar ama şehre yön vermez. Hep yenisi yapılması gerekir. Ama Erciyes öyle değil. Biz devasa şehirlerin geçim kaynakları kayak merkezinden olduğunu biliyoruz. Gördük.”

    Büyükşehir Belediyesi, Haziran 2010 yılında Erciyes Dağı Tekir bölgesinde 16 tesisin temelini atmıştı. Geçen yıl temeli atılan 16 tesisin inşaatı Erciyes’in doğu ve kuzey yamaçlarında devam ediyor. Bu yıl ise ikinci etap çerçevesinde 20 tesisin temeli atıldı. Proje kapsamında 50 kilometre uzunluğunda kriterlere uygun pist yapılıyor. 9 kilometre olan pist uzunluğu böylece 59 kilometre olacak. Bu noktadan kaymaya başlayanlar Tekir Göleti‘ne kadar kayma imkanı bulacak. 4 yeni mekanik tesisle teleferik ve telesiyej sayısı 15, uzunluğu 24.5 kilometreye ulaşacak. 50 kilometrelik pistlerin tamamında yapılacak karlama ünitesi sayesinde kayak merkezinde sezon 15 Kasım -15 Nisan tarihleri arasında açık olacak. Kesintisiz kayak hizmeti verilecek. 235 bin metreküplük suni gölette temeli atılan projeler arasında. Karlama ünitesi için gölet hizmet verecek. Yaz kızak parkuru, yürüyüş yolları, dağ bisiklet yolları, üç ayrı bölgede personel binası ve kar ezme makine garajları, otoparklar, çevre düzenlemeleri, şişme botla kızak tesisi ve ortak bilet sisteminin kurulmasıyla snowbord tesislerinin temeli de atılmış oldu. Belediye, bu tesislerin bir kısmını 2011 yılı sonu, bir kısmını da 2012 yılı ortasına kadar bitirmeyi amaçlıyor. Tüm bu tesislerin tamamlanmasıyla birlikte belediyenin Erciyes’e harcadığı miktar 100 milyon dolara ulaşmış olacak.

    Temel atma töreni davetlilere ekmek arası sucuk ve ayran ikramıyla son buldu.