Mehmet Ali Şahin: Türkiye Resmen Ab’Ye Girmese Bile Fiilen Girmiştir

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Türkiye Avrupa Birliği’ne resmen giremese bile Avrupa’da yaşayan vatandaşlar sayesinde fiilen girmiştir." dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Türkiye Avrupa Birliği’ne resmen giremese bile Avrupa’da yaşayan vatandaşlar sayesinde fiilen girmiştir." dedi. Mehmet Ali Şahin spor, siyaset alanındaki Türk vatandaşların kendilerinden bahsettirdiğini ve bundan da gurur duyduklarını belirtti. Şahin çeşitli alanda başarılı olan vatandaşların Türkiye’nin fahri elçileri olduğunu vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başbakanı Mehmet Ali Şahin 2 gündür Belçika’da Avrupa Birliği ülkeleri Meclis Başkanlarının katıldığı görüşmeler sonrasında Belçika’nın önde gelen sivil toplum kuruluşu Belçika Aktif Dernekler Federasyonu‘nda (Fedactio) onuruna verilen yemeğe katıldı. Fedactio Başkanı İsmail Cingöz’ün de bulunduğu yemeğe Türkiye Cumhuriyetli Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı, Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy, Milletvekilleri Veli Yüksel ve Serdar Kılıç, Zaman Benelux Genel Yayın Müdürü Tercan Ali Baştürk, Tuskon Belçika Temsilcisi Serdar Yeşilyurt, Betiad Başkanı Kenan Sezer katılırken, Belçika Türk toplumunun önde gelen isimleri de iştirak etti.

"TÜRKİYE, SÖZÜNE İTİBAR EDİLEN ÜLKE"

Mehmet Ali Şahin, Belçika’da Türk toplumuyla birlikte olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Sizlerin de meclisi olan TBMM’den sizlere selam getirdim.” ifadelerini kullandı. Mehmet Ali Şahin Türkiye’deki son gelişmelerden bahsederken, ülkenin kuruluşundan bu yana önemli mesafeler kat ettiğini belirtti. Türkiye’nin her alanda geliştiğini, son olarak açıklanan büyüme rakamlarında Türkiye’nin Avrupa’da ilk sırada yer aldığını vurgulayan Şahin, Türkiye’de siyasi istikrarın ekonomik istikrarı getirdiğine dikkat çekti.

Şahin, Türkiye’nin dış politikada sözüne itibar edilen ve fikir istenen ülke haline geldiğini vurguladığı konuşmasında, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine de değindi. Sürecin çok yavaş işlediğini ancak bunun sebebinin bazı AB ülkeleri olduğunu ifade eden Şahin, "Müzakereler 6 yıl önce başladı fakat şu anda çok ağır işlemektedir. Sebebi bizden kaynaklanmıyor. Kimi AB devletlerinin müzakerelerle ilgisi olmayan konular dışında, tamamen iç politikaya dönük nedenlerle bazı başlıklara ambargo koymasından kaynaklanıyor.” dedi.



Mehmet Ali Şahin, Türkiye’nin Hırvatistan ile aynı tarihte müzakerelere başladığını fakat Hırvatistan’ın bu yıl üyelik beklediğini belirterek, “Biz de çok çalıştık onlarda çok çalıştı. AB mevzuatını ülkemize taşıma ve aktarma bakımından TBMM çok önemli adımlar atmıştır. Yeni yasalar yürürlüğe girmiştir.” dedi. Şahin müzakerelere başlanırken ilerlemeden sorumlu komiserin Türkiye’nin masada yerine getirmesi gereken bir şey kalmadığına yönelik sözlerini hatırlattı. Şahin, buna rağmen Türkiye’nin şu an birçok AB ülkesinden daha demokratik hale olduğunu ve Maastricht Ekonomi Kriterleri bakımından da ekonomisinin daha düzgün olduğunu ifade etti.

"AVRUPA‘DAKİ TÜRKLER ÇOK AKTİF"

Mehmet Ali Şahin, Türkiye’nin devlet ve kurumsal olarak AB üyesi olmamasına rağmen Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının çok etkin ve aktif olduğunu ve bundan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ekonomik, siyasi, kültürel ve sportif alanda Türk vatandaşlarının etkinliğini örnekler vererek aktaran TBMM Başkanı, bu etkinliğin de her geçen gün arttığını dile getirdi. Şahin, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının sayısının birçok AB ülkesinden daha fazla olduğunu ve bu yüzden de Türkiye’nin bir AB ülkesi gibi muamele görmesi gerektiğini ifade etti. Türk vatandaşlarının tahta bavullarla geldikleri Avrupa’da işveren konumuna geldiğini de söyleyen Şahin, bu durumun kendilerini çok memnun ettiğini belirtti. Ayrıca Türk vatandaşlarının kurduğu sivil toplum kuruluşlarının bulundukları ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına da destek verdiğini de sözlerine ekleyen Mehmet Ali Şahin, Türkiye ile olan irtibatı sıkı tutmak için de özen gösterdiklerini söyledi.

Avrupa’da yetişen gençlere de seslenen Mehmet Ali Şahin, gençlerin Türkiye ile manevi bağını koparmadan bulundukları ülkelere de katkı sağlamaları gerektiğini ifade etti. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarının da görevleri olduğunu söyleyerek, bu bağlamda daha başarılı vatandaşların yetişeceğini belirtti.

CİNGÖZ: TÜRKİYE İLE BELÇİKA ARASINDA KÖPRÜ OLMA KARARLILIĞINDAYIZ

Fedactio Başkanı İsmail Cingöz ise Mehmet Ali Şahin’in ziyaretinden duydukları memnuniyetini dile getirdi. Belçika’ya gelen Türk toplumunun acısıyla tatlısıyla, iyisiyle kötüsüyle 50 yılı geride bıraktığını belirten Cingöz, “Federasyon olarak eğitim, kültür, sanat, kadın ve toplum ve iş adamları dernekleriyle Belçika’daki Türk toplumuna gelişmesinde ve tekamülünde elimizden geldiğince yardımcı olmak, çalışmalarında katkı sağlamak ve bu çalışmaları yaparken de bütün Belçika toplumunu ve topluluğunu kapsayacak şekilde faaliyetlerini yürütme azmi içerisindeyiz.” diyerek derneğin amaçlarından bahsetti. İsmail Cingöz, “Bu şekilde örgütlü sivil toplumlar teşekkül ettirmek suretiyle, Türkiye ve Belçika arasında kültür ticaret ve turizm gibi geliştirilebilir, devam ettirilebilir ilişkilerde köprü olma kararlılığındayız.” dedi.

Belçika’da yaşayan Türk toplumu olarak çok mutlu olduklarını, vatandan fiziki uzakta olmalarına rağmen Türkiye’nin ilgisini ve şefkatini her daim hissettiklerini de belirten İsmail Cingöz, “Belçika’da gurbette değiliz. Belçika devletine minnettarız, Belçika’nın kucak açmasına, en derin en geniş anlayışla bizleri kucaklamasını gördük.” diyerek çift vatanlı olmanın fırsatını yakaladıklarını söyledi.

Programın sonunda Fedactio Başkanı İsmail Cingöz, Mehmet Ali Şahine dinleri, milletleri ve kültürleri temsil eden bir vazo hediye etti.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Belçika‘daki temaslarını tamamlayarak bu akşam Türkiye‘ye dönecek.