Dünyanın Mega Kanal Projeleri

IHA008170C-DIS/28-NIS-010F-2B41


- DÜNYANIN MEGA KANAL PROJELERİ

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın dün açıkladığı "Kanal İstanbul" projesi, dünyanın önde gelen büyük projelerini akla getirdi.
Dünyanın ilk büyük kanal projelerinin başında, 1869‘da inşaatı tamamlanan Süveyş Kanalı geliyor. Temelleri Osmanlı Devleti zamanında atılan, yapımı 10 yıl süren kanal, Akdeniz ile Kızıldeniz‘i birbirine bağlıyor ve gemi ulaşımını sağlıyor. Derinliği 10-12 metre olan kanal, 163 kilometre uzunluğunda ve en dar yerinde 300 metre genişlik bulunuyor.
Yine gemi ulaşımı için hazırlanan bir diğer proje ise Güney ve Kuzey Amerika arasındaki Panama Kanalı. İnşaatı Amerika tarafından tamamlanan kanal, 1914‘te hizmete girdi. 77 metre uzunluğundaki kanal, Güney ve Kuzey Amerika‘yı ikiye ayırıyor.
Tünel projelerinde ise Manş Tüneli gerek deniz altında olması gerekse uzunluğuyla ilk sırada yer alıyor. Fransa ve İngiltere‘yi birbirine bağlayan tünel, 147 kilometre uzunluğa sahip. 1991‘de açılışı yapılan tünelin inşasında 14 bin işçi görev yaptı.
Bu projelerin dışında Çin‘in Doğu Denizi Köprüsü ve Yangşan Derin Deniz Limanı projeleri dikkat çekiyor. Doğu Denizi Köprüsü, Hanghzou Körfez Köprüsü‘nün inşa edildiği 2008 yılına kadar dünyanın en uzun deniz köprüsü unvanına sahipti.
Doğu Denizi Köprüsü, 32,5 kilometrelik uzunluğuyla denizin üzerindeki dev viyadükler sayesinde ayakta duruyor. Ağır yük gemilerinin daha sığ olan Şanghay kıyılarına yaklaşması zor olduğu için daha geniş bir liman ve derin sulara ihtiyaç duyan Çin, büyüyen ekonomisinin doğurduğu ihtiyacı karşılamak amacıyla bu projeye imza atmıştı.
Doğu Denizi Köprüsü ve Yangşan Derin Deniz Limanı projelerinin kararını 2000‘li yılların başında alan ülke, 2008 yılında projeyi neticelendirerek ülkenin bereket ve taşımacılık havzası olan Yangzı Deltası‘nın yükünü hafifletmiş, ithalat ve ihracatçıların işini kolaylaştırmıştı.
Bu arada İtalya hükümeti tarafından 5 yıl önce onaylanan Messina Köprüsü projesi, Avrupa‘nın en büyük ve yeni projelerinden biri. Köprü, Sicilya‘yı Messina üzerinden ana kara İtalya‘ya bağlayacak. Proje tamamlandığında Messina, 3.3 kilometre uzunluğuyla tek açıklıkta geçilen dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını kazanacak. Köprü hem kara yolu hem de demir yolu ulaşımını sağlayacak.
Kanal projeleri arasında oldukça eski bir tarihe sahip olan Göta Kanalı da 19. yüzyılda başlayan ve yakın tarihe kadar çalışmaları devam eden bir proje. Birçok göl ve nehir sayesinde 614 kilometre uzunluğundaki bir alanı birbirine bağlıyor. 190 kilometre uzunluğundaki kanal, zamanla 7 ila 14 metreye kadar düştüğü için ticari taşımacılığa imkan vermiyor.
(GS-D)
28.04.2011 16:06:17 TSI
NNNN
Kaynak: İHA