Bingöl Üniversitesi‘nden ‘Aleviliğin Doğuşu‘ Konferansı

Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü tarafından organize edilen ‘Aleviliğin Doğuşu‘ konulu konferansta konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "Alevilikte esas olan insandır.

Bingöl Üniversitesi‘nden ‘Aleviliğin Doğuşu‘ Konferansı
Bingöl Üniversitesi toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Gıyasettin Baydaş, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, Vali Yardımcısı Abdülaziz Aydın, İl Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, STK temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr Gıyasettin Baydaş, Alevilerin kendilerini kabul ettikleri şekilde kabullenip saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek; "Birbirimizi yüceltmemiz için gayret sarf etmemiz gerekir" dedi.

Konferansa bir konuşma yapan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ise, Aleviliğin özünde insan olduğunu belirterek, "Aleviliğin özünde insan var. Esas hadise insandır. İnsana dönük hadiseler, insanı ön plana çıkarmaktır. Aslında bunlar bizim ortak değerlerimizdir" dedi.

Bakan Yılmaz, "Mutlaka bazı farklılıklarımız vardır. Ama o kadar da olsun. Hepimiz farklılıklara saygı duyalım. Bir taraftan da ortaklığımızı görelim. Aynı değerleri paylaşıyoruz. Aynı şekilde vurgular yapıyoruz ama belki farklı farklı şekillerde ifade ediyoruz. Dolayısıyla hem Aleviliğin farklılığını daha iyi anlamamız hem de ortaklığımızı anlamamız için bu tür etkinliklerin çok faydalı olduğuna inanıyorum. Allah yeryüzünü farklılıklarla yaratmış, çiçekleri farklı, dağları farklı, birçok şeyi farklı

yaratmış. O farklılıklar içinde de bir birlik yaratmış. Bir taraftan da muazzam bir birlik var. Hem bu farklılıkları hem de bu birlikteliği bir arada yaşamak durumundayız. Aynı vurguları yapıyoruz ama ifade farklılığı var sadece. ‘Kişi bilmediğinin düşmanıdır‘ derler. Bu tür organizasyonlar faydalıdır. Yanlış bilinenler ne kadar azaltılırsa önyargılar da o derece kırılır " ifadelerini kullandı.

Bakan Yılmaz‘dan sonra söz alan Alevi Dedesi Hızır Ali Beyaz, farklılıkları bir arada görmenin mutluluk verici olduğunu ve bunun mutluluğunu geçen yıl yaşadıklarını söyleyerek katkılarından dolayı Rektör Prof. Dr. Baydaş‘a teşekkür etti. Saz eşliğinde deyişlerle taleplerini dile getiren Hızır Ali Beyaz, deyişin ilk dörtlüğünde Belediye Başkanı Serdar Atalay‘dan cemevi talebinde bulundu.

Konferansın bir başka konuşmacısı olan Alevi Dedesi Mehmet Yaman ise Zemahşeri‘nin tefsirinden örnekler vererek, "Allah güzeldir, güzellikleri sever. Bakanımız, rektörümüz, siz canlarımız güzeldir ve Allah güzel olduğu için biz de güzel olmak zorundayız" dedi.

Kaynak: İHA