Belçika’Nın Farklı Renkleri Türkçede Buluştu

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatları‘nın yurt dışı elemeleri olanca hızıyla devam ediyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Belçika elemelerinde coşku ve duygu dolu anlar yaşandı.

Belçika’Nın Farklı Renkleri Türkçede Buluştu
Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatları‘nın yurt dışı elemeleri olanca hızıyla devam ediyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Belçika elemelerinde coşku ve duygu dolu anlar yaşandı.

Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (FEDACTİO) üyelerinden Belçika-Türkiye Diyalog ve Dostluk Derneği (BELTÜD) ile Prisma Eğitim Merkeziʼnin düzenledikleri “Belçikaʼnın Renkleri” isimli şarkı ve şiir yarışmasının ödül törenini Brükselʼde gerçekleşti.

Brussels 44 Centerʼdeki törende Belçikalı çocuklar Türkçe, Türk çocukları ise Fransızca ve Flamanca şarkılar söyleyip şiirler okudular. Programda ayrıca anadil Türkçe şiir ve yabancı dil Türkçe şarkı ve şiir yarışmalarının finalleri da yapıldı. Ödül törenine Belçika-Türkiye Diyalog ve Dostluk Derneği adına Başkan Seval Kayman ve Prisma Eğitim Merkezi adına Müdür Mücteba Akgüngör ev sahipliği yaptılar.

Bunun yanında başta Brüksel Hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır olmak üzere, TC Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy ve Eşi Ayşegül Poroy, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, TC Brüksel Eğitim Müşaviri Saliha Eker, Belçika Aktif Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Cingöz, Avrupa Birleşik Türk İşadamları Konfederasyonu Başkanı Dr. Adem Kumcu, Belçika Müslüman Temsil Kurulu Başkanı Şemsettin Uğurlu ve çok sayıda STK temsilcisinin de aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişilik seçkin bir davetli topluluğu ödül törenine iştirak etti. Programın düzenlendiği salon hınca hınç dolarken, yoğun ilgi nedeniyle onlarca davetli ödül törenini ayakta izlemek durumunda kaldı.

Beltud ve Prisma bu yarışma ile farklı kültürlere mensup ve farklı diller konuşan onlarca öğrenciyi bir araya getirdi. Daha önceden finalleri yapılan Flamanca ve Fransızca şarkı ve şiir yarışmalarıyla anadil Türkçe şarkı yarışmalarının birincileri ödül töreninde sahne aldı.

Anadil Türkçe şiir ve Yabancı dil Türkçe şarkı ve şiir yarışmasında finale kalan üç öğrenci ise jürinin ve çok seçkin davetlilerden oluşan seyircilerin önünce hünerlerini sergilediler. Gecede ayrıca çocuklardan oluşan bir Kafkas dans grubu sahne alırken, üç öğrencinin hazırladığı pandomim gösterisi büyük alkış topladı.

Ödül töreni BELTUD Başkanı Seval Kaymanʼın kısa konuşmasıyla açıldı. Başkan Kayman farklı kültürlere mensup çocukların aynı duygularla bir araya gelerek şarkılar söyleyip şiirler okumalarının önemine değindi. Gecede toplam 16 çocuk sahne alırken, bunlardan 9ʼu kendi kategorilerinin birincisi olmak için Ses Sanatçısı Bülent Gök, Sanatçı Aykut Durşen, TC Brüksel Eğitim Müşaviri Saliha Eker, UNITEE Başkanı Dr. Adem Kumcu, FEDACTİO Başkan Yardımcısı Salih Türkel, Zaman Benelux Genel Yayın Müdürü Tercan Ali Baştürk ve Gent Belediye Meclisi Üyesi İlknur Cengizʼden oluşan jüri önünde ter döktüler.

Düzenlenen finallerin sonucunda Jeffrey Vandendriessche “Unutamadım” isimli şarkıyla Yabancı Dil Türkçe kategorisinin, Mikail Kurt “Gel” isimli şiirle Anadil Türkçe Şiir kategorisinin ve Diane Merseli “Anne Özlemi” isimli şiirle Yabancı Dil Türkçe Şiir kategorisinin birincileri oldular.

“Farklı Diller, Ortak Duygular” sloganıyla gerçekleştirilen yarışmanın ilki geçtiğimiz yıl düzenlenmişti. Ödüller ise yine çok seçkin bir davetli topluluğunun katıldığı ve Belçika Kraliyet Konservatuarı’nda düzenlenen muhteşem bir törenle sahiplerini bulmuştu. Farklı kültürlere mensup 8 ila 16 yaş arasındaki çocuklar, yarışma sayesinde bir araya gelerek, ayrılık, sevgi, hasret ve arkadaşlık gibi ortak duyguları farklı dillerde şiir ve şarkılarla paylaştılar. Kendi dillerinden farklı dillerde şarkılar söyleyip şiirler okuyarak, toplumsal uyum, barış ve diyalog tartışmalarına kendi usullerince bir cevap verdiler.