Güney Osetya’ya Kadın Cumhurbaşkanı, Rusya Yanlısı Aday Kaybetti

Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya’da resmi olmayan sonuçlara göre eski Milli Eğitim Bakanı Alla Djioyeva yüzde 56,7 oyla seçimleri önde götürüyor.

Güney Osetya’ya Kadın Cumhurbaşkanı, Rusya Yanlısı Aday Kaybetti
Pazar günü en çok oy alan iki adayın yarıştığı ikinci tur seçimlerde Kremlin’in desteklediği aday Olağanüstü Hal Bakanı Anatoli Bibilov’un ise yüzde 40’larda kaldığı kaydedildi. Şimdiye kadar 85 seçim merkezinden 74’ünden sonuçlar alınmış durumda.


Güney Osetya Merkez Seçim Kurulu Başkanı Bella Pliyeva yaptığı açıklamada telefonla sonuçların alındığını, henüz resmi protokollerin merkeze ulaşmadığını hatırlattı.

Sabah saatlerinde Yüksek Mahkemeye Merkez Seçim Kurulu’nun seçim sonuçlarının açıklanması ile ilgili yasak koymuştu. Mahkemenin seçim sırasında yasal olmayan işlemler olduğu, rüşvet ve diğer yolsuzluklarla ilgili iddiaları değerlendireceği kaydedildi.


Seçimleri önde götüren Djioyeva, BDT ülkelerinden gelen gözlemcilerin bir iki küçük sorun dışında seçimlerin normal bir şekilde devam ettiği kanaatine vardıklarını söyledi.


Kendine ulaşan verileri açıklayan Djioyeva, 85 seçim merkezinden alınan verilere göre kendisinin 16 bin 574 oy aldığını, bunun da yüzde 58,9 destek anlamına geldiğini söyledi. Djioyeva’nın verilerine göre Bibilov 10 bin 972 oy ancak alabildi.


İki aday da Güney Osetya’nın bağımsız olarak kalmasını ve Rusya ile ilişkilerin geliştirlmesini desteklerken, Kremlin’in tercihini Bibilov’dan yana koyduğu ifade ediliyor.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı ise Güney Osetya’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yasal olmadığını açıkladı. Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze, “Burada seçim yok. Bu hareket Kremlin tarafından planlandı ve sonuçlarından da Moskova sorumlu” uyarısı yaptı. Tiflis, uluslararası kamuoyunu da işgal altındaki topraklarda insane hakları ihlallerine karşı cevap vermeye çağırdı.


Rusya ve Gürcistan arasında 8 Ağustos 2008’de patlak veren savaşın ardından Moskova, ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımıştı.