Almanya: Rusya Adına Ajanlık Yapan 2 Kişi Yakaladık

Almanya’da Rus istihbaratı adına çalışan iki ajanın yakalandığı iddia edildi.

Alman basınına göre, karı ve koca olan Rus ajanlar, 20 yıldan fazladır bu ülkede casusluk yapıyor. İddialara göre, ajanlardan biri radyo cihazıyla gizli şifre alırken yakalandı.

Alman güvenlik görevlileri, Marburg kentinde yakalanan `ajanların` Rusya Dış İstihbarat Servisi SVR ile bağlantılı olabileceğini iddia etti. Haberlerde `ajanların` Güney Amerika kökenli olduğu ve Avusturya pasaportu taşıdığı ifade ediliyor. Der Spiegel dergisine göre, Alman istihbaratı` ajanların` Arjantin doğumlu erkek ve Peru doğumlu eşiyle ilgili kimlik bilgilerinin sahte olduğunu da illeri sürdü.
`Ajanların` izine ise Amerikan istihbaratı CIA’nın, geçtiğimiz yıllarda ABD’de ortaya çıkardığı ve 2010’da yakaladığı Rus casusların hikayesinden sonra rastlanmış. Alman istihbaratı, Rus ajanların eski Sovyet döneminde KGB adına da çalışmış olabileceklerini kayd etti.
2010`da Amerika`da Rusya lehine casusluk yaptıkları iddiası ile 10 ajan tutuklanmıştı. Ajanlar, daha sonra çeşitli suçlar sebebiyle yargılanmışlardı. Mahkeme tarafından sınır dışı edilmesi kararlaştırılan 10 Rus ajan, geçen yıl Viyana`nın Schwechat Havalimanı`na getirilerek 4 Rus kökenli ABD’li ajanla takas edilmişti.
Bu arada Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rus ajanlara sahip çıkarak, onlara iyi bir gelecek vaadinde bulunmuştu. Amerika’da çalışan Rus ajanları deşifre ettiği iddia edilen Rus Albay Poteyev Moskova’da gıyabında yargılandığı mahkeme tarafından “vatana ihanet” ve “firar” suçlamalarıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.