Putin: Doların Hegemonyası Hem Abd’ye Hem Dünyaya Zarar Veriyor

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kremlin’e aday olduğunu açıklamasının ardından gittiği ilk yurt dışı ziyareti Çin’de Amerikan Doları`nın tekel olmasının hem bu ülkeye hem de tüm dünya ekonomililerine zarar verdiğini söyledi.

Putin: Doların Hegemonyası Hem Abd’ye Hem Dünyaya Zarar Veriyor
Çin Devlet Televizyonu ve Xinhua haber ajansına ortak açıklamada bulunan Putin, küresel mali yapıda reform yapılması gerektiğini kaydetti.


Uluslar arası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi örgütlerde reformun zorunlu olduğuna değinen Putin, “Ülkelerimizin artan ekonomik gücü dikkate alınarak BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkelerinin bu yapılar içinde daha etkin rol üstlenmesi sağlanmalı. Karmaşık finansal araçların mal piyasalarında değişkenliğe neden olması engellenmeli. Özellikle de üretim ve sanayi üzerine yoğunlaşılmalı ve spekülasyonlar sınırlandırılmalı” dedi. Putin Rusya ve Çin başta olmak üzere BRICS ülkelerinin küresel ekonominin istikrara kavuşmasında pozitif rol üstlenebileceğini hatırlattı.


ABD DOLARLA PARAZİTLİK YAPIYOR
Bir ülkenin borçları ve harcamaları artıyorsa, ulusal borçlanmanın aleyhine bir durumun ortaya çıktığının görülmesi gerektiğini ifade eden Putin, “Orada ne oluyor? ABD Merkez Bankası hazine bonosu satın alıyor. Bir başka ifade ile, para basıyor. Bunun iyi ya da kötü olduğunu söylemek istemiyorum. Amerikalı meslektaşlarımız kendi ülkelerinde ekonominin nasıl çalıştığını bizden daha iyi biliyordur. Ancak ben onların geçmişte bize önerdiklerinin tersine bir eylem içinde olduklarını söyleyebilirim” dedi.

Bir parazit gibi Amerika’nın küresel ekonomiyi sömürdüğünü söylemediğini ifade eden Putin, “Dolar tekeli ile parazitlik yapıyor. ABD Doların pratikte dünyanın tekel kuru olması avantajını kullanıyor. Bu başka bir problem. Bunun hem dünya ekonomisi hem de küresel ekonomi için kötü olduğunu düşünüyorum. Burada koruma kalkarken, yeterli mali disiplinde sağlanamıyor. Burada birilerini karalama ya da toptan kritik yapmak istemiyorum.” değerlendirmesinde bulundu. Rusya başbakanı hedeflerinin Avrupa ülkeleri, ABD ve BRICS ülkeleri ile birlikte bu durumdan çıkış yolunu bulmak olduğunu söyledi.


G-20 formatının kolektif ve koordineli bir çalışma ortaya koyabilmek için iyi bir zemin olabileceğini kaydeden Putin, hiç kimsenin artık daha fazla istikrarsızlık istemediğini kaydetti. Günümüz küresel dünyasında herkesin aynı gemide olduğunu hatırlatan Putin, “Bu gemiyi delmek çok kötü bir düşünce olur. Gemi ters dönebilir” uyarısı yaptı.


ÇİN’LE RUSYA’NIN 2020 HEDEFİ 200 MİLYAR DOLAR
Rusya Başbakanı Putin, dün başlayan Çin temaslarına Devlet Başkanı Hu Jintao ile ikili ve heyetler arası görüşmeler yaparak devam ediyor. Gündemde 30 yıl süreli, yıllık 70 milyar metreküpe ulaşacak doğalgaz alımı ile ilgili dev anlaşma var. Fiyat formülasyonunda anlaşan taraflar henüz rakam belirleyemedi. Çin bin metreküp için 250 dolar önerirken, Rusya serbest piyasa şartlarında bir rakamda ısrar ediyor. Petrol alımı ile ilgili fiyat konusunda da anlaşma sağlandığı kaydediliyor. Uzun vadeli kredi karşılığında Çin’e petrol sevk eden Rus şirketler yüzde 7’lik kesinti yapılmasından rahatsız.


İki ülke ticari ilişkileri de beklentilerin üzerinde gelişiyor. Bu yıl toplam ticaret hacmini 70 milyar dolara çıkaracak iki ülkenin 2015 hedefi 100, 2020 hedefi de 200 milyar dolar. Ziyaret çerçevesinde tarımdan, bankacılığa, enerjiden bilime kadar toplam değeri 7 milyar doları aşan 16 anlaşma parafe edildi.


Ziyaretle ilgili değerlendirmede bulunan Jintao, “Çin-Rusya kapsamlı stratejik ilişkileri daha da ileri düzeye taşındı” dedi. Ancak Jintao enerji anlaşmaları ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. Putin’in tüm Çin halkı için iyi bir dost olduğunu ifade eden Jintao, “İçerde yoğun gündeminiz arasında bizi ziyarete zaman buldunuz. İkili ilişkilerimizin gelişimine ne kadar önem verdiğinizin en büyük göstergesi” tespitinde bulundu.