Özkur-bir'den İstanbul Valisine Ziyaret

Türk eğitimine katkıda bulunmayı kendilerine görev addeden Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR), yönetim kurulu üyeleri İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu makamında ziyaret etti.

ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yeşilyurt ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü'nü ziyaretlerinin ardından, hem nezaket hem de özel öğretim kurumlarının başarılı hizmetleri yanında sıkıntılarını da aktarabilmek için İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptılar.
İstanbul Valisi tarafından sıcak bir şekilde karşılanan ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu, İstanbul Valisine İstanbul ve Türkiye genelindeki özel okullar hakkında kısa bilgiler verdiler. Türkiye'de özel okulların toplam okul sayısı baz alındığında yüzde 2.5 - 3 gibi bir seviyede kaldığını söyleyen ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yeşilyurt, bu rakamın Avrupa ve Amerika'da yüzde 25'den daha yukarı olduğunu Rusya'da şu anda %15'ler civarında olduğunu belirtti. "Biz özel okullar olarak sürekli eğitime yatırım
yapan, veliden aldığı okul ücretlerinin hemen hemen tamamını öğrencilerin dünya standartlarında iyi bir eğitim alması için harcayan ve istihdam sağlayan kuruluşlarız. Lakin bazı konularda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu konularda devlet büyüklerimiz bize rehberlik ederlerse çok büyük aşamalar kaydedeceğimize inanıyoruz"diyen Yeşilyurt, özellikle okul yapılacak alan bulma konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.
Özel okulda okuyan öğrencilere, sınıf mevcutlarının ideal olması, seçilmiş öğretmen kadrosu ile hizmet verilmesi, öğretmenlerin yetiştirilmesi için kurumlarının sağladığı hizmetiçi eğitim faaliyetleri, gerek teknik donanım olarak gerekse akademik eğitim hizmeti olarak üst seviyede bir eğitim sağlandığı gibi, eğitim masraflarının tamamının da veli ve özel okul kurucuklarının karşıladığını, ayrıca devletimize de vergi verdiğini ifade etti. Birçok ülkede devlet kendi yaptığı masrafı özel öğretim
kurumlarına vererek eğitim kalitesini arttırmayı planladığını, bizim geç kalmamızın sıkıntısını ise öğrencilerimizin çekeceğini vurguladı. İstanbul'da ve bazı şehirlerimizde hala 60-70 kişilik sınıflar olduğunu, özel okulların da bütün sınıflarının 20-24 kişilik öğrencilerle tamamen dolmasından öğrencilerimizin faydalanacağı ifade edildi. MEB'in bütün standartlarına uyduğu gibi veli memnuniyetinin de üst seviyede hassasiyetle korunduğu okularda eğitim almak daha fazla öğrencimize sağlanabilmeli.
Hükümetimizin milli eğitime ayırdığı bütçenin de sevinçle karşılandığı, öğretmenlere artık çok daha iyi imkânların sağlanması ülkemiz adına çok sevindirici gelişmeler olarak ifade edildi.
Ali Yeşilyurt'u dikkatle dinleyen Hüseyin Avni Mutlu, boş alan konusunun İstanbul'un en büyük sorunlarından biri olduğuna değinerek, eski yerleşim merkezlerinde artık kampüs tipi okul yapılacak yerler kalmadığını söyledi. "Apartman tarzı okullara karşıyım. Öğrencilerin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorum. Ama İstanbul artık çok doldu; özellikle eski yerleşim merkezlerinde otopark yapmak için bile 500 metrekarelik alan bulunamıyor."diyen Vali Mutlu, yeni kurulan ilçelerin imar planlarında
devlet okulları için ayrılan arazilerin özel okullara tahsisi konusunda da sıkıntılar olabileceğini vurguladı.
Eğitim sisteminde yapılacak küçük değişikliklerin özel okulların önünü açacağına,eğitim kalitesinin artabileceğine,maddi imkanı olmayan birçok başarılı öğrencinin de daha iyi imkanlarda eğitim alabileceğine ve neticede ülkemizin eğitimdeki başarısının artacağına değinen ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu üyeleri,dünyada da çeşitli örnekleri çokça bilinen doğru ve akılıca alınan kararların öğrencilerin yararına olacağını ifade ettiler. Özel okulların oluşturduğu öğretmen ve diğer personel istihdamının göz ardı
edilemeyeceğini vurgulayan üyeler açılacak yeni okullarla istihdam edilecek personel sayısının 1 milyon kişiye ulaşabileceğine dikkat çektiler.