İlköğretim Öğrencilerine Verem Konulu Seminer Verildi

Adıyaman'ın Besni ilçesinde Besni Toplum Sağlığı Merkezi tarafından 3-9 Ocak Verem Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle ilköğretim öğrencilerine seminer verildi.

Okulların toplantı salonlarında ve sınıflarda verilen seminerlerde Besni Toplum Sağlığı Hemşirelerinden Cennet Üçoklar, çocukların veremden korunabilmesinin en etkin ve kolay yolu doğumdan sonra 2. ayda 'BCG aşısı' ile aşılanması olduğunu belirterek, tedavisi düzenli yapılmayan ve aşı vurulmamış çocuklardaki ölüm riskininse oldukça yüksek olduğunu söyledi.
Veremin dünyada ve Türkiye'de çok ciddi bir hastalık olmaya devam ettiğini bildiren Üçoklar, "Dünya nüfusunun üçte biri verem basili ile enfektedir. Verem basili ile enfekte oranının yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde verem hastası olma ihtimali vardır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon verem hastası ortaya çıkmakta bunun 1.7 milyon insan veremden ölmektedir. Ülkemizde ise 10-15 milyon arası insan verem mikrobu taşımaktadır. Bu insanların yüzde 5-10'u yaşamlarının bir döneminde verem hastası olma
ihtimalleri güçlüdür" dedi.
Üçoklar, veremin erken teşhisi halinde ölümcül bir hastalık olmaktan çıktığını hatırlattı. Verem bulaşıcı bir hastalık olduğu için önemli olan erken teşhistir diyerek açıklamasını sürdüren Üçoklar, verem hastalığının iki üç haftadan fazla süren öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını da sözlerine ekledi.