Sanayi Strateji Belgesi açıklandı, vizyon; Avrasya'nın üretim üssü olmak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sanayi Strateji Belgesi ile KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişiminin kolaylaştırılacağını söyledi. Belge ile

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sanayi Strateji Belgesi ile KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişiminin kolaylaştırılacağını söyledi. Belge ile kredi garanti ve girişim sermayelerinin sistemleri de geliştirilip yaygınlaştırılacak. Ergün, Sanayi Stratejisi'nin esnek ve dinamik bir görünüm arz ettiğini belirterek, "72 eylem planından oluşan belgenin vizyonu; Avrasya'nın üretim üssü olmaktır." dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2011-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Strateji Belgesi'nin içeriği ve amaçlarını bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Gazetecilerin ilgiyle izlediği toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ile TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de katıldı.

Toplantıda Sanayi Strateji Belgesi'nden ana hatlarıyla söz eden Sanayi Bakanı Nihat Ergün, tek başına makro başarıların kendilerini tatmin etmediğini, makro ekonomik yapıyı mikro reformlarla tamamlamayı öngördüklerini vurguladı. Sanayi Strateji Belgesi'ni katılımcı ve paylaşımcı bir anlayışla ele aldıklarını, belgeyi; kamu kurumlarını sivil toplum örgütleriyle bir araya getirmesi bakımından önemli gördüklerini belirtti.

Nihat Ergün, Sanayi Strateji Belgesi ile ortak aklın devamlı kılınacağını kaydederken, "Birlik duygusu mikro alana sirayet edecek. Yerli ve yabancı yatırımcının girişim gücünü artıracak. En nihayetinde daha fazla üretim, daha fazla ihracatla milli gelir artacak. İstihdam artacak dolayısıyla daha müreffeh bir ülke halini alacağız." ifadelerini kullandı. Sanayi ve Ticaret Bakanı, belgenin Yatırım ve İş Ortamının İyileştirilmesi, Uluslararası İş Ortamı ve Ticaret Yatırımları, Beceriler ve İnsan Kaynağı, KOBİ'lerin Finansmana Erişimi, Firmaların Teknolojik Gelişimi, Altyapı Sektörleri, Çere ve Bölgesel Kalkınma olmak üzere 8 yatay politika alanı olduğunu söyledi.

Yatırım ve İş Ortamının Geliştirilmesi bağlamında, Türk Ticaret Kanunu'nu mart sonuna kadar, ikincil mevzuatın da 2012 Aralık ayına kadar çıkaracaklarını bildiren Ergün, kamu hizmetlerinde bilişimden daha fazla yararlanılacağını kaydetti. Sanayi Bakanı Ergün, MERSİS ile ticari hayatın kolaylaşacağına, insanların birbirine engel olmasının önüne geçileceğine işaret ederken, "TC Kimlik Numarası gibi her tacirin bir MERSİS numarası olacaktır. Vergi ödemeleri, sigorta gibi eylemleri tek bir noktadan çevrim içi yapmak mümkün olacak. Sistem 2011 sonu ibirayle tüm illere yayılacak. 2012 de tüm serbest çalışanlara yaygınlaştırılacak." bilgisini verdi.

Ergün, KOBİ'lerin ihracat ve üretim desteklerinin artırılacağını, uluslararası doğrudan yatırımlar için bilgi sistemi geliştirileceğini, başta Avrupa Birliği olmak üzere bölgesel ve iki taraflı ilişkilerin geliştirileceğini ve firmaların yabancı pazarlara girişinin kolaylaştırılacağını da dile getirdi. Uluslararası İş Ortamı ve Ticaret Yatırımı noktasında, KOBİ'lerin ihracat kapasitesinin artırılacağından, uluslararası yatırımların besleneceğinden söz etti. Beceriler ve İnsan Kaynağı başlığında da organize sanayi bölgelerinde istihdama uygun eğitim alanlarının açılmasının mecburi kılınacağını belirtti.

KOBİ'lerin Finansman Kaynakları'na erişiminin de önemine işaret eden Bakan Ergün, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu frmalarımızın finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırılacak. Ayrıca kredi garanti ve girişim sermaye sistemleri ileri taşınıp yaygınlaştırılacak. İstanbul Girişim Sermaye Fonu'ndan yararlanan firmaların sayısı artırılacak. Firmaların Teknolojik Gelişimi başlığına uyumlu olarak firmaların Ar-Ge faaliyetlerini artıracağız. Teknik kapasitelerini güçlendireceğiz. 2011'den itibaren tekno-girişimi her sene 300 gencimize vereceğiz. Bunların içinde bir tane Bill Gates olsa gelişim olacaktır."

Altyapı Sektörleri başlığına bağlı kalarak organize sanayi bölgelerinin sanayi sitelerinin sayılarının artmaya devam edeceğinin altını çizen Sanayi Bakanı, "43 organize sanayi bölgesinin altyapısını tamamlamayı hedefliyoruz. Bu çerçevede yeni model organize sanayi bölgelerinin, ihtisas organize sanayi bölgelerinin yaygınlaştırılmasını önemli görüyoruz." dedi. Ergün, çevre ile ilgili olarak ise sanayicinin etkin bir konum alacağını, yeni arıtma tesislerinin hayata geçirileceğini duyurdu. Bölgesel Kalkınma Alanı başlığı dahilinde de KOBİ'leri içeren bölgesel kalkınma planlarına her türlü katkının sunulacağını aktardı.

Demir-çelik, kimya ve otomotiv sektörlerine dair strateji belgelerini Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunduklarını ifade eden Nihat Ergün, elektrik, seramik ile tekstil strateji belgelerinin hazırlıklarının devam ettiğini sözlerine ekledi.