Netanyahu hükümetine büyük protesto

İsrail'de bir ay önce Karmel Dağları'nda çıkan yangında ölenlerin anısına düzenlenen devlet töreni, ailelerin protesto gösterisine dönüştü.

Netanyahu hükümetine büyük protesto
Kurbanların aileleri, özellikle İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai'nin de salonda bulunmasına büyük tepki göstererek, Netanyahu'ya, Yişai'yi hükümetten atması çağrısında bulundular.

44 kişinin hayatını kaybettiği Karmel dağlarındaki yangının üzerinden bir ay sonra düzenlenen resmi anma töreni, yangının büyük ölçüde yok ettiği Beyt Oren kibutzunda yapıldı.

Yangında ölenlerin yakınları, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in konuşmasını sessiz bir şekilde ve kimileri ağlayarak dinledi. Ancak, Başbakan Binyamin Netanyahu kürsüye davet edildiği sırada, yangında ilk gün ağır şekilde yaralanan ve daha sonra hayatını kaybeden Hayfa Emniyet Müdür Yardımcısı Ahuva Tomer'in eşi Dani Rosen ayağa kalkıp, itfaiye hizmetlerinin bağlı olduğu İçişleri Bakanı ve ŞAS partisi Başkanı Eliyahu Yişai'yi hedef alarak, "Yişai'yi (hükümetten) atın" diye bağırdı. Netanyahu, Rosen"e "Acınızı anlıyorum. Kalbim sizinle" demesine rağmen, Yişai'ye tepkiler devam etti.

Salondaki korumaların Rosen'e müdahale etmesi ise kurban yakınlarını galeyana getirdi. Rosen'e destek veren kurban yakınlarının protestolarının sürmesi üzerine, İçişleri Bakanı Yişai, salonu terketmek zorunda kaldı.

Konuşmasına 10-15 dakika kadar başlayamayan ve çevresi korumalarla çevrili bir halde bekleyen Netanyahu'nun konuşması da sık sık bölündü.

Protestolar Netanyahu'nun kısa konuşması sonrasında da dinmezken, kurban yakınlarından bir kadın, "utanmazlar", "aptallar hükümeti" diye bağırdı. Kimileri "yalancılar" diye bağırırken, yangınla ilgili soruşturma açılmamasını kınadılar. Bazı aileler ise acılı bir törenin şova dönüştürüldüğünü öne sürerek salonu terkettiler.

İsrail televizyonları, ilk kez bir devlet töreninde böyle bir durum yaşandığını ve ilk kez bu derece saldırgan bir tutum gördüklerini dile getirdiler.

İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai, itfaiye bünyesindeki yetersizlikler nedeniyle yangın sırası ve sonrasında ağır eleştirilere muhatap olmuş; istifası istenmişti.

Hayfa Emniyet Müdür yardımcısının eşi Rosen, olay sonrasında Kanal 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, "(İçişleri Bakanı Eliyahu) Yişai'ye itfaiye teşkilatının eksikliklerine ilişkin sürekli uyarı yazıları gelmesine rağmen, hiçbir şey yapmamış bir Bakanın, gelip (törende) ilk sırada oturması saygısızlıktır" diye konuştu.
Kaynak: AA