CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Türkiye'nin çözülemez sorunları yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin çözülemez sorunları olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, partisi tarafından Ceza Muhakemesi Kanunu(CMK)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin çözülemez sorunları olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, partisi tarafından Ceza Muhakemesi Kanunu(CMK)'nun tutukluluk sürelerini yeniden düzenleyen 102. maddesiyle ilgili hazırlanan kanun teklifinin ise yarın Meclis Başkanlığına sunulacağını açıkladı.

Parti genel merkezinde farklı illerden gelen esnaf odaları temsilcileriyle biraraya gelen Kılıçdaroğlu'nun görüşmesine CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, İzzet Çetin, Umut Oran katıldı. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, tartışma konusu olan tutukluluk sürelerini değerlendirdi. Kararın kamu vicdanını önemli oranda rahatsız ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, partideki hukukçuların da konuyla ilgili kanun teklifi hazırladıklarını ifade etti. Her sorunun çözümü bulunduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Yeter ki toplumsal uzlaşmayı sağlayalım, bir araya gelelim, ortak aklı egemen kılalım." diye konuştu.

ODTÜ kampüsünde toplanarak AK Parti Genel Merkezi'ne yürümek isteyen öğrencilere polisin müdahale ettiğinin hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Öğrencilerin seslerini ben de duydum odamdan, penceremden de baktım. Öğrenci arkadaşların hangi taleplerle yürümek istediklerini doğrusu bilmiyorum. Ama sonuçta öğrenciler belli taleplerini, belli koşullarda dillendirirler, söylerler. Taşkınlık yapmamak, şiddet uygulamamak koşulu ile gösterilerini yapabilirler. Demokrasilerde gösterilerden korkmamak gerekir. Öğrenciler elbette ki kendi taleplerini bir şekilde dile getireceklerdir, baskı kurmak, onlara şiddet uygulayarak gösterilerini engellemek doğru değildir, demokrasiye de uygun değildir."

"BU YASALAR AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARININ ÇOĞUNLUĞUYLA GEÇTİ"

Yargıtay'daki iş yükünü de değerlendiren Kılıçdaroğlu, Yargıtay'ın yasalara göre karar verdiğini hatırlattı. Zaten Hükümetin açıklamalarının yanlışlığının oradan başladığını iddia eden Kılıçdaroğlu, "Yasalarda açık hüküm varsa, Yargıtay da hukuk devleti içerisinde yasalara uymak zorundadır. Burada Türk Caza Kanunu'nun ilgili maddelerinin sağlıklı tartışılmadığını sizler de biliyorsunuz. Temel kanun olarak geldi ve çok acele geçti, bazı maddelerle ilgili CHP milletvekilleri konuşmalar yaptılar, doğru olmadığını söylediler, özel yetkili mahkemelere itirazlarımız oldu, ama sonuçta parlamentoda AK Parti milletvekillerinin oylarının çoğunluğu ile bu yasalar geçti. Bugün aksaklıklar çıkıyor ortaya. Bir Hükümetin yapması gereken, var olan aksaklıkları süratle gidermek, toplumun kanayan yarasını onarmaktır. Şu anda yapılan tahliyeler, gazetelerin manşetlerine baktığınız zaman toplumda ciddi rahatsızlıklar yaratıyor. O rahatsızlıkları giderecek önlemleri almak siyasal iktidarın görevidir. Ama bizim üzerimize düşen bir görev var. Biz hemen arkadaşlarımıza söyledik, bir araya geldiler kanun tekliflerini hazırlıyorlar, yarın TBMM Başkanlığı'na sunacağız. İktidar kanadı da hazırlayabilir, Adalet Bakanlığı da hazırlayabilir eğer ortak bir çözüm üretilirse, parlamentodan süratle geçer, bu konu çözülmüş olur." şeklinde konuştu.