Çamlıhemşin ve Hemşinliler, etnik kökenleri ile ilgili tartışmalara tepkili

Çamlıhemşin ve Hemşinliler, ulusal bir gazetede ilçelerinde yaşayanların etnik kökenleri ile ilgili çıkan haberlere tepki gösterdi. Çamlıhemşin Ayder

Çamlıhemşin ve Hemşinliler, ulusal bir gazetede ilçelerinde yaşayanların etnik kökenleri ile ilgili çıkan haberlere tepki gösterdi. Çamlıhemşin Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Altun, Hemşinlileri Ermeni ve Hıristiyan olarak nitelendirenleri şiddetle kınadıklarını belirtti.

Altun, yaptığı yazılı açıklamada, yapılan haberlerin ayrımcılık olduğunu ve bu durumun bazı kesimlerin çıkarına bir oyun olduğunu öne sürdü. Ülkenin Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde herkesin bir beden olduğu savaşla kurtarıldığını ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin doğduğunu ifade eden Altun şunları kaydetti:

"Çok dikkat etmeliyiz, çünkü oyuna geliyoruz. 'Bir kişi bir kuyuya taş atıyor, kırk akıllı çıkaramıyor' misali yerli yersiz, araştırmadan Hemşinlileri Ermeni ve Hıristiyan yaptılar. Böyle bir şey cehalettir. Vatanına, milletine bu denli yürekten bağlı Müslüman ve öz Türk olan Hemşinlileri geçmişini bilmeden suçlamak, bölücülüktür. Çünkü Hemşinliler Oğuz Türklerindendir. Milattan sonra 620 yıllarda Orta Asya, Moğolistan, İran, Horasan üzerinden çoban ve korucu olarak bölgeye gelip yerleşmişlerdir. Biz Ermeni yazarları dikkate alacağımıza, kendi yazarlarımızı dikkate alalım. Bu topraklarda yıllar önce bir köyde Ermeniler yaşamıştır, bu doğrudur. 'Ama burada Ermeniler yaşamış' diye, bu topraklarda yaşayan herkesi Ermeni olarak nitelemek çok yanlış bir düşüncedir. Hemşinliler Müslüman'dır, Türk'tür. Hemşinliler en az Kurtuluş Savaşı'nda savaşanlar kadar vatanına, milletine bağlıdır. Hemşinlileri Ermeni ve Hıristiyan olarak yorumlayanları şiddetle kınıyoruz."

Ulusal bir gazetenin "Ermeni Müslüman olabilir mi?" başlığıyla yaptığı haberde "Hemşinlilerin Müslüman olmalarına rağmen Ermenice konuşup Ermeni kültürü ve geleneklerinden ögeler taşımaları, Ermenilerin kendilerini Hıristiyanlıkla tanımlamalarını tartışmalı hale getirdi." ifadelerine yer verilmişti.