Bakkallar Odası: Bakkallar, eczane olmayan yerlerde reçete gerekmeyen ilaçları satabilir

Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, hiçbir bakkalın reçete gerekmeyen ilaçları amaç dışında satmadığını, böyle bir du

Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, hiçbir bakkalın reçete gerekmeyen ilaçları amaç dışında satmadığını, böyle bir duruma da izin vermeyeceklerini söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün, önceki hafta bakkallarda satılan ilaçlara el koyması tepkiye sebep oldu. Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan yaptığı açıklamada, "Herkes bilir ki yıllardır bakkallarımız Aspirin, Gripin gibi reçetesiz satılan ilaçları halkımıza ulaştırmaktadır. Bu bir hizmettir. Hiçbir bakkalın bu ilaçları hizmet dışında uyuşturucu amacıyla sattığına inanmıyorum. Eczane bulunmayan yerlerde reçetesiz satılabilen ilaçlar bakkallarda satılabilir." dedi.

Bunun bir hizmet olduğunu vurgulayan Akdardağan, sözlerine şöyle devam etti: "Bütün eczanelerin hemen hemen hepsi merkezde toplanmış durumda. Beldelerimizde, bazı mahallelerimizde eczane bulunmamaktadır. Bu bölgede ikamet eden bir vatandaşımız bir ağrı kesici almak için şehir merkezine mi gelmeli? Eczanelerin kapandığı saatte nöbetçi eczane mi aramalı? Bu çerçevede yapılan uygulama bir kez daha gözden geçirilmelidir."

"ÇAKMAK GAZI UYUŞTURUCU OLARAK KULLANILIYOR, SATILMAYACAK MI?"

Hiçbir bakkalın elinde bulunduğu ilacı gençlerin uyuşturucu olarak kullanması için satmadığını ifade eden Akdardağan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Çakmak gazı bile günümüzde uyuşturucu olarak kullanılıyor. Şimdi kimse çakmak satmasın mı? Buna keza bildiğimiz gibi bazı yapıştırıcı maddelerde uyuşturucu yerine kullanılıyor. Kimse bu yapıştırıcıları satmasın mı? Biz bu ilaçları halkımıza en kısa yoldan ulaştırmak istiyoruz. Eğer ilaçların amaç dışı satıldığı tespit edilen bir bakkalımız varsa gereken ceza neyse uygulansın. Buna kesinlikle karşı çıkmaz, hatta eczacılarımızın yanında oluruz. Ancak tespit edilemez ise bırakın biz de hizmetimizi sunalım. Biz bu ilaçları satmak istiyoruz. Bakkallarımıza operasyon yapmak yerine denetim mekanizması uygulansaydı şu anda kimse mağdur olmazdı."

"Bakkallar ilaç satamaz" diyen Sakarya Eczacılar Odası Başkanı Orhan Yontar'a da cevap veren Oda Başkanı Ahmet Akdardağan, şunları kaydetti: "Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Eczacılık ve Tıbbi Müstehzarlar Genel Müdürlüğü'nün Reçetesiz Satılacak İlaçlar Hakkında 3074 Sayılı tebligahına göre; eczane bulunmayan yerlerde reçetesiz olarak satılmasına müsaade verilmiş tıbbi müstehzarlar, İl Sağlık Müdürlüğü'nün izni ile satılabilir hakkı tanımıştır. Bu hak çerçevesinde ise 'Asit, asetil, salisilik tertibindeki kompirmeler ve baş, diş ve romatizma ağrılarında kullanılan ilaçlar başta olmak üzere 14 ürünün bakkal gibi dükkanlarda satılmasına müsaade verilmiştir. Eczacılar Odası Başkanı Orhan Yontar'ın bu söylemini kabul etmiyoruz."