Yunanistan: Set Türkiye'ye Yönelik Değil Atina ? 04.01.2011

STAN: SET TÜRKİYE'YE YÖNELİK DEĞİL

ATİNA (A.

STAN: SET TÜRKİYE'YE YÖNELİK DEĞİL

ATİNA (A.A) – 04.01.2011 - Yunanistan Kamu Düzeni Bakanı Hristos Papuçis, "Atina hükümetinin, Meriç (Evros) bölgesinde kaçak göçmenlerin ülkeye girişini engellemek gerekçesiyle Türk-Yunan sınırında oluşturmayı planladığı setin Türkiye'ye yönelik olmadığını" savundu.
Papuçis yaptığı açıklamada, "Meriç bölgesinde oluşturulacak setin, Yunanistan ile Türkiye'nin yasadışı göçe karşı olan işbirliğini güçlendireceğini" öne sürerek, "Bu konuda alınacak olan önlemler hiçbir şekilde Türkiye'ye yönelik değil. Aksine, yasadışı göçmen sorununa karşı olan işbirliğimizin güçlenmesini, geri gönderilme konusundaki ikili anlaşmanın özlü olarak uygulanmasını, iki ülkede ve uluslararası alanda faaliyet gösteren insan tacirleriyle mücadeleyi kolaylaştıracaktır" dedi.
Türk-Yunan sınırına tel çekme planını eleştirenleri "ikiyüzlülükle" suçlayan Papuçis, "Atina'nın, göçmen ve mültecilerin yabancı ülkelerdeki statülerini belirleyen Dublin Yönetmeliği'nin yeniden gözden geçirilmesini istediğini" belirtti.
Papuçis, şunları söyledi: 
"Bugüne kadar Yunanistan'ı, Schengen Anlaşmasına göre sınırlarını koruyamamakla suçlayanların, malum olanı yapmaya kalktığında eleştirmeleri ikiyüzlülüktür. Birileri belki Yunanistan'ın, bütün dünyadan gelen ve AB'nin diğer ülkelerine gitmek isteyen göçmenlerin iltica dilekçelerinin incelendiği ve uzun süreli kalabilecekleri bir merkez durumuna gelmesini arzu ediyor olabilir. Ancak, Yunan toplumu bu ağırlığa dayanamıyor. Bu nedenle önlem alıyoruz ve Yunanistan'ı dayanılmaz sorumluluklarla karşı karşıya getiren Dublin Yönetmeliği'nin yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz."
Yunanistan'ın, "tüm eleştirilere rağmen, Türkiye ile olan kara sınırlarında bir set oluşturma planını uygulamakta kararlı olduğunu" belirten Papuçis, "Son bir yıl içerisinde Yunanistan 128 bin yasadışı göçmenle karşı karşıya kaldı. Son dört yıl içerisinde bu rakam 512 bine ulaştı. Yılın ilk onbir ayında sadece Türkiye'den, 43 bini Meriç'ten olmak üzere yaklaşık 50 bin göçmen geldi. Acı gerçek budur. Bizim Yunan vatandaşına karşı sorumluluğumuz var" ifadelerini kullandı.
Bu arada, hükümetin Meriç bölgesine tel çekme planına muhalefet partilerinden de tepki geldi.
Anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND), "hükümetin Meriç'te inşa etmeyi planladığı setin göçmen sorununu daha da çıkmaza sokarak, insanlık dışı bir konuma getireceğini" belirttiği açıklamasında, "Hükümet, ülkede büyük sayıda göçmen yığılması sorununu gerçekten çözmek istese, bunların da istediği gibi AB ülkelerine çıkışlarını serbest bırakırdı" denildi.
Sol ittifak Sinazpizmos da "Kamu Düzeni Bakanlığının planının PASOK hükümetinin göçmen ve mülteciler aleyhinde yeni bir ırkçı kreşendosu (çalgıların giderek daha yüksek ses verecek biçimde çalınması) olduğu" görüşünü dile getirdi.
Aşırı sağ parti LAOS ise "Papuçis'in, sınıra set oluşturma planını gerçekleştiremeyeceğini" iddia ettiği açıklamasında, "Bunlar, Ayos Pandeleimon Meydanını bile kapatamıyorlar. Meriç'i mi kapatacaklar?" ifadesine yer verdi.
04.01.2011 13:14:22