SGK sahte sigortalıların peşine düştü: 184 kişinin sigortası iptal edildi

Kurum bünyesine kayıtlı toplam 184 adet sigortalının çalışmadığı halde sahte yollardan sigortalı yapıldığını tespit eden Eskişehir SGK Müdürlüğü, geni

Kurum bünyesine kayıtlı toplam 184 adet sigortalının çalışmadığı halde sahte yollardan sigortalı yapıldığını tespit eden Eskişehir SGK Müdürlüğü, geniş çaplı araştırma başlattı. Hizmet akdi ile fiili olarak bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanların 4/a (SSK) sigortalısı olarak sayıldığını hatırlatan Sosyal Güvenlik Kurumu Eskişehir İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, kuruma yapılan bildirimlerin gerçek dışı olmaması gerektiğini kaydetti.

Bir kişinin SSK sigortalısı olması için çalışıyor bildirimi yapıldığı işyerinde fiili olarak da çalışması gerektiğini belirten Akpolat, kurum denetim ve kontrol görevlileri tarafından yapılan incelemeler sonucunda 184 adet sigortalının kağıt üzerinde sigortalı gözüktüğü halde, söz konusu şahısların kayıtlı gözüktükleri iş yerinde çalışmadıklarını tespit ettiklerini belirtti.

Bir kişinin bir işyerinde fiili olarak çalışmadığı halde çalışıyormuş gibi gösterilemeyeceğini ifade eden Akpolat "184 adet sigortalının fiili çalışmaya dayanmayan hizmetleri iptal edilmiş olup, bu sigortalılardan 24 kişinin emekli olduğu tespit edilmiş, emekli vatandaşlarımızın emekli aylıkları, aylık almaya başladıkları tarihten itibaren kesilmiştir. Kurumumuzdan yersiz olarak almış oldukları aylıkların yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesi için gerekli işlemler başlatılmıştır." şeklinde konuştu.