Metan Gazı Operasyonu Başladı

Bartın'ın Bostanlar Köyünde Kömür Kökenli Metan Gazı Projesi patlatma operasyonu Metan Gazı Sondaj sahasında gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen patlatma operasyonuna Bartın Valisi İsa Küçük, Vali Yardımcısı Türker Öksüz, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve Amasra Belediye Başkanı Emin Timur katıldı. Patlatma töreninde ilk olarak Kömür Kökenli Metan Gazı Projesi patlatma operasyonu konulu brifing verildi. Düzenlenen törende TTK Genel Müdürü Burhan İnan yapılan çalışmaları izledi. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat'tan Kömür Kökenli Metan Gazı Projesi patlatma operasyonu ile ilgili bilgiler aldı. Yapılan çalışmalar ile ilgili açıklama yapan Vali İsa Küçük, "İnanıyorum ki bugün Bartın için çok büyük bir yatırım. Belki dünya için küçük ama Bartın için büyük bir yatırım. 2006 yılında da Valilikte düzenlediğimiz protokol töreninde de Sayın Hattat ve TTK arasında yapılan protokol törenimiz olmuştu. Bu bölgenin enerji üssü haline dönüşmesi açısında Bartın için büyük bir adım. Belki dünya için küçük ama Bartın sahip olduğu doğal zenginliklere, doğal kaynakları hem ülke ekonomisine hem dünya ekonomisine hem de Bartın ekonomisine kazandırmak için çok önemli bir adım atıldı. Yeraltında ana kütleler halinde bulunan maden kütlelerinin metan gazını sağlıklı bir şekilde alarak, enerjiye dönüştürülme projesi 2.aşamasında üretime geçecek. Çünkü araştırmalar onu gösteriyor. 2007 yılında başlayan sondaj faaliyetleri 2010 yılında 3 sene sonra 2.aşaması da tamamlanmış olacak. Ülkemize Bartın'ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Yatırımlarınız için teşekkür ediyoruz. Ülkemize ve Bartın'ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Sizleri tebrik ediyoruz" dedi.
Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, "Buraya gelerek bizleri onurlandırdınız. Gururlandırdınız. Bu heyecanımıza katkıda bulundunuz. Ümit ediyorum, hepimizin desteğiyle buradan iyi bir gaz çıkışı sağlanacak. Birçok yerde bu kuyu faaliyetlerini açtık. Kuyuları açmak kafi gelmiyor. Bunun arkasından patlatma ve çatlatma operasyonu ve yeraltına girecek olan kum ve mayileri operasyonu devam ederek bu işi iyi bir şekilde neticelendireceğiz. Bu, bizim kuyularımızdan henüz daha bir tanesi. Yani bu bölgede binlerce kuyu açılacak. Her birinden büyük metan çıkışları gerçekleştirilecek. Ama Sayın Valimizin bahsettiği gibi O Aytaş'ını gümrükten geçiremediğimiz gibi o araçları ne için geliyor. İşte metan için geliyor. Her kum bir şeylerin içinde eriyor, küçülüyor. Bu kumun özelliği de yeraltında tabiat şartlarında kaybolmaması, erimemesi. Ümit ediyorum, gaz çıkışı olur. Müjdeli haberi alırız" dedi. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, "Her şeyden evvel yapılan çalışmanın başarılı olmasını diliyorum. Bartın Belediyesi olarak doğalgaza dönelim diye Belediye Meclisi karar aldık. Yurt dışından geleceğine bizim memleketimizden çıkmasında çok büyük bir fayda var. Hem dövizin gitmemesi anlamında, hem de Türkiye'mizin zenginleşmesi anlamında. Allah İnşallah başarılı eder. Başarısız olmasını temenni etmiyoruz. Başarılı olmasını temenni ediyoruz. Çünkü Türkiye'mizden geliyor bu zenginlik bu zenginliğimizi kazanmak istiyoruz. Yeraltı zenginliğimizi kazandırmak istiyoruz. Teşekkür ediyoruz" dedi.