Kamu Düzeni Bakanı Papuçis: Tel örgü Türkiye'ye karşı inşa edilmeyecek

Yunanistan Kamu Düzeni Bakanı Hristos Papuçis, kaçak göçmenlerle mücadele kapsamında Meriç sınırına 12,5 kilometre uzunluğunda tel örgüler çekerek göç

Yunanistan Kamu Düzeni Bakanı Hristos Papuçis, kaçak göçmenlerle mücadele kapsamında Meriç sınırına 12,5 kilometre uzunluğunda tel örgüler çekerek göçmen akımını durduracaklarını açıkladı. Frontex'in görev süresinin dolacağı Nisan ayına kadar inşa edilmesi planlanan tel örgü, devlet kaynaklarından karşılanacak.

Edirne Valisi Gökhan Sözer'in yaptığı açıklamalara cevap veren Papuçis, "Shengen Anlaşmasına göre şimdiye kadar sınırlarını koruyamadığı gerekçesiyle ve mantıklı olanı istediği için Yunanistan'ı eleştirenler ikiyüzlülük yapıyorlar." dedi.

Yunan bakan, "Belki bazıları Yunanistan'a dünyanın dört bir tarafından gelen ve Avrupa'nın diğer ülkelerine geçmeye çalışan göçmenlerin Yunanistan'da uzun süre kaldıkları ve iltica taleplerinin karşılandığı bir merkez olmasını umabilirler. Ancak Yunanistan, bu yükü kaldıracak durumda değil. Onun için gerekli önlemleri alıyoruz." dedi.

Meriç sınırında örülecek tel örgü üzerine net açıklamalarda bulunan Kamu Düzeni Bakanı Papuçis, "Kaçak göçmen akımını engellemek ve caydırmak için Meriç kara sınırına 12,5 kilometre uzunluğunda engel inşa edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Yunanistan'a 128 bin göçmenin yasadışı giriş yapma teşebbüsünde bulunduğu bilgisini veren Papuçis, son 4 yılda bu rakamın 512 bini geçtiğini söyledi. Papuçis, sadece Türkiye'den 2010 yılının ilk 11 ayında 50 bin kaçak göçmenin girdiğini, bunların 43 bin 500'ünün Meriç'ten geçtiğini söyledi.

TEL ÖRGÜ TÜRKİYE'YE KARŞI DEĞİL

Meriç'e tel örgünün Türkiye'ye karşı yapılmayacağına vurgu yapan Papuçis, "Alınan önlemler hiçbir durumda Türkiye'ye yönelik değil. Aksine Türkiye ile kaçak göçmenler konusunda geri kabul anlaşmasının etkin biçimde uygulanması ile işbirliğini kolaylaştırarak güçlendirmeye ve uluslararası insan kaçakçılarıyla mücadele için yapılacak."

TEL ÖRGÜYE İLİŞKİN AYRINTILAR

Yunan polis yetkililerin verdikleri bilgilere göre, Meriç nehri yakınlarındaki Orestiada (Kumçiftliği) kentinin Nea Vissa köyü boyunca inşa edilecek 12,5 kilometre uzunluğundaki tel örgünün yüksekliği yaklaşık 3 metre olacak. Tel örgüler, göçmen ve insan kaçakçılarının çitleri keserek geçmelerine engel olacak şekilde inşa edilecek. Hat 24 saat boyunca termik kameralarla izlenecek. Bunun yanında tel örgülere kaçakların yaklaştığını algılayan erken uyarı sistemi de kurulacak. Yunan yetkililer, ABD-Meksika sınırında olduğu gibi tel örgülere elektrik verilmeyeceği çünkü bunun anlaşmalara aykırı olduğunu ifade ettiler.

BENZER PLAN DAHA ÖNCE REDDEDİLMİŞ, MUHELEFET İSE KARŞI

Bu arada aynı önlemin daha önce gündeme geldiği ancak sonuç vermeyeceği için reddedildiği ortaya çıktı. Sivil toplum kuruluşları, bölge halkı ve muhalefet partileri ise tel örgülerin çözüm olmayacağı gerekçesiyle uygulanmasına karşı olduklarını duyurdu. Göçmenlerin karadan değil nehirden geçtikleri, bu nedenle bu planın şirketlere para kazandırmaktan başka bir işe yaramayacağı savunuldu. Ayrıca kara sınırının çok daha uzun olması nedeniyle başka giriş yolu bulunacağı da ifade ediliyor.

Kara sınırı boyunca tel örgü çekilmeyecek diğer yerlerinde ise Meriç nehrinin doğal engel oluşturduğu, bazı yerlerde ise Frontex gücünün sınırı koruduğuna dikkat çekildi. Frontex'in göreve başlamasından sonra göçmenlerin sınırı geçme girişimlerinde yüzde 43'lük azalma olduğu belirtiliyor.

Bu arada İçişlerinden sorumlu AB Komiseri Cecilie Malmström'üm sözcüsü Michele Cercone, "Avrupa Komisyonu, bu konuda öneri ve açıklamaları yorumlamıyor." dedi.