İzmir Kalkınma Ajansı'nın tarım ve turizm destek müracaatları başladı

İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, tarım ve kırsal kalkınmayla turizm destek programları kapsamında proj

İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, tarım ve kırsal kalkınmayla turizm destek programları kapsamında proje üreticilerine 18 milyon liralık destek sağlayacaklarını ifade etti. Böylece İZKA'nın İzmir'deki desteği 80 milyon liraya ulaşacak.

İZKA Yönetim Kurulu toplantısından sonra İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Burada yeni destek programlarıyla ilgili bilgi veren Vali Kıraç, 30 Aralık 2010'da açıklanan Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı'yla kırsal alanda tarım dışı istihdam olanakları geliştiren gelir getirici faaliyetlerin yayılmasının ve kırsal ekonomilerin çeşitlendirilmesinin amaçlandığını ifade etti. Bu programa işletmeler, kamu kurum ve kuruluşları, yerel idareler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının başvurabileceğini belirten Kıraç, 6 milyon liralık kaynağın 3,5 milyon lirasının kâr amacı güden organizasyonlara, 2,5 milyon lirasınınsa kâr amacı gütmeyenlere verileceğini söyledi. Kıraç, kâr amacı güdenler için proje başına 20 ile 250 bin lira arasında destek sağlanacağını, destek oranının yüzde 50 olacağını, kâr amacı gütmeyen projelereyse 20 ile 150 bin lira arasında destek verileceğini ve oranın yüzde 90 olacağını kaydetti.

Turizm ve Çevre Mali Destek Programı'yla ise turizmde yüksek rekabet gücüne sahip bir destinasyon oluşturmak amacıyla butik otelciliği, deniz sporları, yat turizmi, mavi tur, kruvaziyer turu, sağlık ve kültür turizmi gibi projelere destek sağlanacağını söyleyen Vali Cahit Kıraç, programa KOBİ olarak faaliyet gösteren firmaların katılabileceğini, 50 ile 150 bin lira arasında destek sağlanacağını ve oranın yüzde 50 olacağını ifade etti. Projeler için son başvuru tarihininse 25 Mart 2011 olduğunu belirtti.

İzmir Valisi, geçen yıllarda dört tane mali destek programıyla 61 milyon liralık kaynak kullandırdıklarını, destek oranının yüzde 50 olması sebebiyle yaklaşık 120 milyon liralık kaynağın şehre aktarıldığını belirterek, ''Türkiye'ye örnek çalışmalar ortaya koyuyoruz. Destek verdiğimiz projelerle 50 milyon liralık vergi tahsilatı oluşacak ve 3 bin 500 kişi civarı istihdam sağlanacak. Bugün açıklanan programlarla birlikte yaklaşık 80 milyon lira mali destek verilmiş olacak.'' dedi. Vali Kıraç, mali destek programlarına vergi ve SGK borcu bulunan belediyelerin proje sunamaması sebebiyle bir çalışma yaptıklarını, bundan sonra onların da proje sunabileceğini aktardı, SGK borcu bulunan belediyelerle ilgili görüşmelerinse devam ettiğini söyledi.

Basın toplantısına İZKA Yönetim Kurulu üyeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Batı Anadolu Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Porsuk, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse ve İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Necip Kalkan katıldı.