Bilişim teknolojisine bu yıl 60 milyar dolar harcanacak

Türkiye, Afrika ve Ortadoğu'daki bilişim teknolojisi (Information Technology – IT) piyasasının 2011'de 'Bulut, Sanallaştırma, Mobilite ve Analitik' gi

Türkiye, Afrika ve Ortadoğu'daki bilişim teknolojisi (Information Technology – IT) piyasasının 2011'de 'Bulut, Sanallaştırma, Mobilite ve Analitik' gibi 'bölücü' teknolojiler tarafından şekillendirileceği ve bu teknolojilerin IT piyasası için yeni bir büyüme platformu oluşturacağı bildirildi. Küresel piyasa araştırma ve danışmanlık firması IDC tarafından yayınlanan yıllık 'Bölgesel 10 Tahmin' raporunda Ortadoğu ve Afrika bölgesel idari müdürü Jyoti Lalchandani, "2011'de Türkiye, Afrika ve Ortadoğu IT piyasaları 2010'da kriz sonrası başlayan harcamaların üzerinde büyümeye devam edecek. Kamu sektörü başta olmak üzere IT altyapısına yapılan yatırımlar da hız kazanacak." dedi.

IDC raporunda ayrıca IT piyasası üzerinde en büyük ticari etkiye neden olacak 10 trend sıralandı. Birinci tahmine göre Türkiye, Afrika ve Ortadoğu'daki IT harcamaları bir önceki yıla kıyasla yüzde 12,8 artarak 60 milyar doları aşacak. Tahminlere göre Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri piyasası yüzde 15, Türkiye ise üretim sektöründeki toparlanma ve hükümet harcamaları sebebiyle yüzde 16.3'lük büyüme kaydedecek.

Afrika kıtasındaki IT harcamaları da yüzde 10 artarak bu yıl 25 milyar doları bulacak. IDC'nin ikinci tahmini ise hükümetlerle ilgili. Körfez ülkelerindeki hükümetlerin 2011'deki projeleri kamu sektöründeki IT harcamalarına olumlu etki yapacak. Kamu sektörü IT harcamaları altı Körfez ülkesinde yüzde 14,3 büyüyerek 2,6 milyar dolara ulaşacak.

Üçüncü tahmine göre Türkiye, Afrika ve Ortadoğu'da 'bulut'a olan tutumda 2010'da olumlu değişiklikler olmasına rağmen maliyet ve bant genişliğindeki yetersizlik nedeniyle bu teknolojinin benimsenmesinde istenilen hıza ulaşılamadı.

IDC raporundaki diğer tahminler ise şöyle sıralandı: Sanallaştırmanın benimsenmesi taşma noktasına ulaşacak; Akıllı telefonlara olan talep, mobilite-hareketlilik büyümesini hızlandıracak; Gelişen bağlantılar, mobil güvenlik endişeleri ve uyumluluk bir sonraki bilişim harcamalarını körükleyecek; Telekomünikasyon firmaları dijital medya gelişiminde daha merkezi rol alacak; İş Analitiği'nin gücünün farkına varılacak; Afrika, iş dünyasında dış kaynak kullanımını daha ciddiye alacak ve Telekomünikasyon firmaları iletişimden bilgi ve iletişim teknolojilerine bir adam daha yakınlaşacak.