Anayasa Profesörü Derdiman: Polis de jandarma ile aynı görevi yerine getiriyor

Polislere getirilen askerlik kolaylığı kamuoyundan destek görüyor. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Cengiz Derdiman, polisin de ask

Polislere getirilen askerlik kolaylığı kamuoyundan destek görüyor. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Cengiz Derdiman, polisin de askeri personel gibi askerlikten muaf tutulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Derdiman, "Polis, kırsalda genel kolluk olarak hizmet ifa eden jandarmayla aynı görevi yerine getirmektedir. Polisin muaf tutulmaması anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır." dedi.

Polislerin vatani görevini polislik maaşını almadan, izinli olarak yaptığına dikkat çeken Derdiman, polislik hizmetlerinin bir güvenlik üzerine olduğunu hatırlattı. Derdiman, "Polis, kırsalda genel kolluk olarak hizmet yapan jandarmayla aynı görevi yerine getiriyor. Bu noktadan bakıldığında, jandarmanın Harp Okulu'ndan mezun olmuş ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne intisap etmiş bir subayı, subaylık devresinde bir askerlik süresi kadar er veya asteğmen olarak askerlik yapmadan sürekli subay olarak görevde kalıyor. Polisin de kendi kariyerini bırakarak fiili asker sınıfında er veya asteğmen rütbesinde askerlik yapması anayasanın eşitlik ilkesiyle çelişmektedir. Çünkü Anayasa'nın 10. Maddesi'nde yer alan eşitlik, hiçbir sınıfa ve zümreye imtiyaz tanınmamasını gerektirmektedir. Anayasa Mahkemesi'nin müstakar kararlarında eşitliğin, benzer durum veya olaylara aynı kuralların uygulanması anlamına geleceği belirtilmektedir. 1111 sayılı kanunun 1. maddesine göre de, 'Türkiye Cumhuriyeti tebaası olan her erkek, işbu kanun mucibince askerlik yapmaya mecburdur.' Subay ve astsubayların kendi içinde zaten askerlik yapmış sayıldığı gerekçesiyle buna karşı çıkılmak istense de, bu karşı çıkış, eşitlik ilkesini ihlal iddiamızı çürütemez." diye konuştu.

Polisin askerlik hizmeti süresince görevinden ayrılmasının kamu hizmetindeki verimliliğini azaltacağını anlatan Prof. Dr. Derdiman, polislik hizmetlerinin belli kurallarla işleyen rutin hizmetler olmadığına işaret etti. Polis ve jandarmanın, iç güvenlik hizmetlerini yerine getirmeleri sırasında suçla ne zaman karşılaşacakları konusunda devamlı aynı şekilde işleyen belli bir kural olmadığını vurgulayan Derdiman şöyle devam etti: "Polisin, görevinde tecrübesini de artırmaya çalıştığı mesleğinden bir süre ayrılması, daha iyi bir kamu hizmeti sağlayıcı değil, muhtemelen verimi engelleyici olacaktır. Bunu, geniş perspektifte Anayasa'daki sosyal hukuk devleti ilkesiyle bağdaştırmak da zor. Kanunlara göre yükümlülük şartlarıyla doğanlar askere alınmaktadırlar. Askere giden polisler ya da diğer kamu görevlileri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 108. maddesi hükmünce 'aylıksız izinli' sayılmaktadır. Bu durumda askere gidecek polis, belki de evinin kirasını ödeyemeyecek duruma, evliyse eşini ve çocuklarını nereye bırakacağı, onların neyle geçineceği konusunda sıkıntıya düşmektedir. Anayasamızın 72. maddesine göre, 'Vatan hizmeti, her Türk'ün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin silahlı kuvvetler de veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir. Devlet hayatıyla ilgili olup da kanunla öngörülecek olan her hizmet vatan hizmeti kabul edilebilir. Yani kanun koyucu, kamu yararına uygun olmak ve vatan hizmetini yerine getirmek sebebiyle neyin vatan hizmeti olduğuna karar verebilir."