Yargıtay'dan Tutukluluk Süresine Son Nokta

Yargıtay, 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 102

Yargıtay, 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 102. maddesine göre terör suçları için tutukluluk süresinin 10 yıl olduğuna hükmederek, aralarında bu süreyi dolduran terör örgütü PKK ve Hizbullah ana davası sanıklarının da bulunduğu 26 kişinin tahliyesine karar verdi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesinde tanımlanan örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl olabileceğine hükmederek, bu süreyi dolduran bazı tutukluların tahliyesine karar verdi. Daire, maddede belirtilen tutukluluk sürelerine uyan 5 dosyayı bugün ele aldı. Daire kararında CMK'nın 102. maddesindeki ''Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma
süresi toplam üç yılı geçemez'' hükmüyle özel yetkili mahkemelerin görev alanına giren suçlarda tutukluluk süresinin iki katına kadar çıkarılabileceğine dair yasa hükmü gereğince, tutukluluk süresini en fazla 10 yıl olarak belirledi. Daire, tutukluluk süresi 10 yılı geçen PKK terör örgütü ve Hizbullah ana davası sanıklarından toplam 26 kişinin tahliyesine karar verdi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, salıverilmesine karar verilen 26 kişinin yurt dışına çıkmalarını yasakladı ve bu kişilerin, adreslerine en yakın polis ya da jandarma karakoluna her gün düzenli biçimde başvurarak, ''adli kontrol'' altına alınmalarına hükmetti.