On beş asır önce yapılan kaleden geriye bir duvar kaldı

Bizanslıların İstanbul'u düşman devletlerden korumak için Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde yaptırdığı kaleden geriye, sadece bir duvar kaldı.

İlk ola

Bizanslıların İstanbul'u düşman devletlerden korumak için Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde yaptırdığı kaleden geriye, sadece bir duvar kaldı.

İlk olarak Murat Hüdavendigar (I. Murat) tarafından, Bizanslılar'dan alınarak Osmanlı topraklarına katılan Çorlu kalesi, ilçenin kuzey batı tarafında kalıyor. İstanbul yolu üzerinde bulunan kale kalıntıları, kalenin çevresine yapılan dikenli tellerle koruma altına alınmaya çalışılmış. Ayakta kalan ve yıkılmak üzere olan kale duvarında bir de delik açılmış ve dibi her geçen gün oyuluyor.

Kaleden tek duvar kaldığı için kimsenin dikkatini çekmiyor. Kalenin etrafında Roman vatandaşların ikamet ettiği Kore Mahallesi bulunuyor. Bakımsız durumda bulunan kalenin tek sağlam ve gurur verici nesnesi ise kalenin ortasına dikilmiş Türk bayrağı.

Türkler ilk olarak Orhan Bey döneminde Rumeli'ye geçtiler. Murat Hüdavendigar (I.Murat) döneminde ise Rumeli'de ilerlemeye başladılar. Murat Hüdavendigar'ın amacı Edirne'yi almaktı. Öncesinde ise Bizans'tan gelecek tehlike ihtimaline karşı Çorlu ve Lüleburgaz'ı ele geçirdi. Çorlu kalesi uzun süren kuşatmadan sonra ele geçirildi ama çok hasar gördü. Murat Hüdavendigar Kosova Savaşı sırasında şehit olunca fırsattan istifade eden Bizanslılar Çorlu'ya yeniden asker getirerek kaleyi tamir ettirdiler. Yıldırım Beyazid padişah olur olmaz kaleyi tekrar ele geçirdi.