Ercan Yaris Fizy için ödül alacak ama...

Ercan Yaris, “Google'ın, Facebook'un kurucularının önünde konuşma yapacağım. Ne diyeyim ben orada?” diyor

Ercan Yaris Fizy için ödül alacak ama...
Müzik dinleme sitesi Fizy bu hafta MÜYAP ile aralarında yaşanan bir anlaşmazlıktan ötürü kapatıldı. Kapatıldıktan iki gün sonra, dünyanın en önemli internet ödüllerinden Mashable Awards’u kazandıkları haberi geldi. Sitenin kurucusu Ercan Yaris “Google’ın, Facebook’un kurucularının önünde konuşma yapacağım. Ne diyeyim ben orada?” diyor

* Fizy nasıl kuruldu?
İki yıl önce kuruldu. İnsanların müzik dinleyebilecekleri basit, kolay kullanılan, her yerinden reklam fırlamayan bir siteye ihtiyaçları vardı. Bu fikirden yola çıkarak amatörce siteyi tasarladım. Teknik olarak yetersiz kaldığım noktalarda da en yakın arkadaşım Tanaydın Şirin yardım etti. Bu hızlı gelişmeler sonucunda site o kadar çok hit aldı ki sunucular yetmemeye başladı ve bu hız bizi şirketleşmeye yöneltti. Birkaç yatırımcı ile görüştük, ReklamZ’ı seçtik. Firmanın sahibi Orkun Tekin ile yüzde 40’a 60 ortak olduk. Arkadaşlığımız ilerledikçe hisseleri yüzde 50-50’ye getirdik.

* Aranızda bir görev dağılımı var mı?
Orkun işin ticari tarafıyla ilgileniyor. O olmasa bugünlere gelemezdik. Ben pazarlamadan, iş stratejisi kurmaktan falan anlamam ki. Ben Fizy’nin görünen kısmıyla ilgileniyorum, hangi uygulamalar eklenecek, tasarımı nasıl olacak vs. O pazarlama stratejilerini belirliyor.

“Öyle algılanmasak da korsana karşı bir siteyiz”
* Fizy’den çok para kazanıyor musunuz?
Bizimle ilgili “Çocuklar bu siteyi açmışlar, tonla para kazanıyorlar ve kimsenin hakkını ödemiyorlar” gibi bir imaj oluşturulmaya çalışılıyor. Yok böyle bir şey. Biz Fizy’yi kurar kurmaz meslek birlikleri ile temasa geçtik, “Sorumluluklarımız nedir?” diye sorduk. Ayrıca, biz bilmiyor muyuz kocaman reklamları üst üste sıralamayı? Ama ben kullanıcı tarafından gelen biriyim, her yerinden reklam fışkıran sitelerin insana nasıl sıkıntı verdiğini biliyorum. Para meselesi için şöyle söyleyeyim: Üç aydır ancak belimizi doğrulttuk. Ondan öncesinde hep zarar ekonomisi yürüttük. Reklam ve sponsorluklarla ilerlemeye çalışıyoruz. Reklam bedelimiz diğer internet sitelerine oranla daha pahalı çünkü çok seçiciyiz.

* MÜYAP dışında hangi şirketlere telif ödüyorsunuz? Onlarla da aranızda böyle sorunlar yaşanıyor mu?
MÜYAP, MSG, MESAM, MÜYORBİR ve Sony Müzik Türkiye bugüne kadar anlaşma yapmış olduğumuz kurum ve meslek birlikleri. Meslek birlikleri haricinde bugüne kadar bir sorun yaşamadık. Yurtdışındaki telif şirketleriyle de trafiğimiz yoğunlaşınca masaya oturacağız.

* MÜYAP ile yaşadığınız sorunun temelinde ne var? Hangi konuda anlaşamıyorsunuz?
Temel sorun kullanım miktarları. MÜYAP siteden dinleme sayısına bir sınır getiriyor, o sınır aşılırsa farklı bir ücretlendirme uyguluyor. Ama internetten bu sınırın denetlenmesi mümkün değil. Şu an geniş bir dijital lisansa sahip altı-yedi kurum var ve başka bir kurumun bu rakamları ödeme imkanı yok. Biz de bu noktada tıkandık. Büyük oyuncuların ödediği rakamların benzerleri bizden talep edildi.

* MÜYAP’ın katalogu sizin şarkılarınızın kaçta kaçını oluşturuyor?
Veri tabanımızda 8 milyon şarkı var. MÜYAP’tan gelenler 300 bin civarında. Ancak kullanıcılarımızın çoğunluğunu Türkler oluşturduğu için o şarkılar kullanımın yüzde 70’ine denk geliyor. Siteye günde yaklaşık 600 bin farklı insan giriyor ve milyonlarca şarkı dinleniyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bu kadar üzerimize gelinmesinin nedeni de bu.

* Müzik piyasası için tehlike misiniz?
Öyle algılanıyor olabiliriz ama tam tersiyiz. Korsanla mücadeleye destek veriyoruz, sitemizde şarkı indirme hizmeti yok. Hatta Fizy ile korsan tüketim yapanlar da müziği indirmekten ziyade dinlemeye yönelmiş durumdalar.

* Son durum nedir?
Oluşan kamuoyu baskısının da etkisi ile biz tüm beyanatlarımızda masaya oturmayı ve bir an önce yasal kimliğimizi devam ettirebilmek için gerekli ortamın sağlanmasını istediğimizi açıkladık. Kendilerinden haber bekliyoruz.

“Aldığımız ödül, internetin Oscar’ıdır”
* Fizy kapandıktan sonra blogunuzda çok duygusal bir açıklama yaptınız...
Kapatma kararından sonra iki saat ağladım. Türkiye’de bir internet sitesini kapattırmak iki saatlik bir iş. Elektriği suyu keser gibi pat diye site kapatıyorlar.

* Mashable Awards sizi en iyi müzik servisi seçti...
Mashable internetin en prestijli yarışması, bir nevi Oscar’ı. Orada ödül almak ülke olarak internet sektöründe “Biz de varız” demektir. Adaylığımızın açıklandığı tebrik mesajını aldığımız akşam siteyi kapattılar. Ödül törende konuşma yapacağız. Bizi Google, Microsoft gibi şirketlerin, Facebook, Twitter gibi sosyal medya firmalarının kurucuları dinleyecek. Yerimizde olsanız nasıl bir konuşma hazırlardınız?

“İnsanlar bağış yapmak istedi”
- “Kapatmadan sonra insanlar ‘Lütfen siteye bir bağış bölümü koyun. Para yatırmak istiyoruz’ dediler. Büyük şirketler arayıp ‘Bundan sonra sizin telifinizi biz üstlenmek istiyoruz’ diye destek verdiler.”
- “Fizy’nin çalışma mantığı sıradan bir arama motorununkine benziyor. Şarkının adını yazıyorsunuz, o da önce kendi kaynaklarını sonra interneti tarayıp buluyor.”