Sebze ucuzladı meyve pahalandı

Kış aylarının girmesi ile sebze fiyatlarında geçen yıla göre düşüş yaşanırken narenciye hariç meyve fiyatlarında ise artış yaşanıyor. En fazla fiyatı

Kış aylarının girmesi ile sebze fiyatlarında geçen yıla göre düşüş yaşanırken narenciye hariç meyve fiyatlarında ise artış yaşanıyor. En fazla fiyatı artan meyve ise elma oldu.

Geçen yıl birinci kalite elma halde 50 kuruştan alıcı bulurken bu yıl fiyat 1 liraya yükseldi. Sonbaharda kilo fiyatı 6 liraya çıkan domateste ise sera ürünlerinin çıkması ile fiyat 1 lira 30 kuruşa kadar geriledi.

Geçen yıl 1 lira 30 kuruşa kadar alıcı bulan salatalık bu yıl 80 kuruşa kadar geriledi. Biber 1 lira 20 kuruştan 1 liraya, patlıcan 1 lira 40 kuruştan 60 kuruşa, kabak 1 lira 10 kuruştan 10 kuruşa düştü.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, mevsim sebzesi olmayan ve seralarda yetiştirilen ürünlerde fiyat gerilemesi olduğunu belirterek, bunun nedeninin halen tüketicinin ürünlerde ilaç kalıntısı ve hormon kullanıldığı şeklindeki yanlış bilgileri olduğunu söyledi.

Basında çıkan hormonlu üretim yapıldığı haberlerinin tüketiciyi seralarda yetişen ürünlerden uzaklaştırdığı kaydeden Gökçel, artık yapılan üretimin her aşamasının takip edildiğini üretilen sebzelerde herhangi bir sorun olmadığını ifade etti.

Narenciyede sezon başında başlayan fiyat sorununun devam ettiğini belirten Gökçel, geçtiğimiz hafta yağan yağmurlar sonrası mandalinanın pazar ömrünün bittiğini söyledi. Fiyatlarının dibe vurduğunu ve zarar gören mandalinaların dalındığı kaldığını ifade eden Gökçel, bazı bölgelerde ise yaşanan dolu afeti nedeni ile portakalda da kalite kaybı yaşandığına dikkat çekti.

Avrupa ve Rusya'da devam eden kış şartları nedeni ile ihracatta sıkıntı yaşandığını anlatan Gökçel, narenciye ihracatı için vaat edilen ek 50 dolarlık primlerin ise hala verilmediğini sözlerin ekledi.