Osmaniye'de Koah İle Mücadele Kurulu Oluşturuldu

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde Osmaniye'deki sağlık çalışanları ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan KOAH ile Mücadele Kurulu oluşturuldu

Osmaniye'de Koah İle Mücadele Kurulu Oluşturuldu
Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde Osmaniye'deki sağlık çalışanları ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan KOAH ile Mücadele Kurulu oluşturuldu. Kurulun ilk yapılan tanışma ve tanıtım toplantısının ardından, kurul üyelerine KOAH'ın tanıtımı yapıldı.
Osmaniye Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği Uzman Doktoru Eylem Acartürk tarafından KOAH ile ilgili sunum yapıldı. Hastalıkla ilgili bilgi veren Acartürk, "Kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığının baş harflerinden oluşan KOAH, aslında iki hastalığı tanımlamakta kullanılır: kronik bronşit ve amfizem. Kronik bronşit, en az iki yıl üst üste ve bu iki yılın en az üç ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsızlıktır. Amfizem ise, kana oksijen taşınmasını sağlayan hava keseciklerinde harabiyete neden olan bir hastalıktır. Bunun sonucunda akciğerde elastikiyet kaybı ve nefes darlığı görülür. KOAH; Kronik hava yolu inflamasyonu ile oluşan bronş hiperreaktivitesi ve nöbetler şeklinde öksürük, dispne, hışıltılı/hırıltılı solunum, göğüste sıkışma yakınmalarının bir veya birkaçı ile seyreden, diffüz, değişken genellikle reverzibl hava yolu obstrüksiyonudur" dedi.
KOAH'ın reaksiyonları ile ilgili de bilgi veren Eylem Acartürk, şunları söyledi:
"Kronik hava yolu inflamasyonu, Bronş aşırı duyarlılığı, Nöbetler şeklinde öksürük, dispne, hışıltılı solunum, göğüste tıkanıklık yakınmaları, Diffüz, değişken, genellikle reverzibl hava yolu obstrüksiyonu, Farklı fenotipte olgulardır. Görülme sıklığı ise; Yeni Zelanda, Pasifik adaları; yüzde 20. Güney Asya, Kuzey Amerika Kızılderilileri, Eskimolar; yüzde 1. Avrupa; yüzde 5-10. Türkiye'de; Çocuk yüzde 5-10, Erişkin yüzde 5'dir."
KOAH'ın birçok risk faktörü olduğunu da vurgulayan Dr. Acartürk, "Bunlardan Kişisel Faktörler; Genetik, Atopi, Bronş hiperreaktivitesi, Cinsiyet, Etnik kökendir. Çevresel Faktörler; Alerjenler, Solunum sistemi enfeksiyonları, Sigara, Hava kirliliği, Meslek, Sosyoekonomik düzey, Aile büyüklüğü, Diyet, Obezite'dir" diye konuştu.
KOAH'ın tetikleyicilerine dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Acartürk, "Allerjenler, Solunum yolu infeksiyonları, Egzersiz, Hava kirliliği, Besinsel katkı maddeleri, İlaçlar, KOAH'ı tetikleyici etkenlerdir. Ayrıca ev hayvanları, hamam böcekleri, küf mantarları, ev tozu akarları ve polenler de KOAH için alerjenlerdir" şeklinde konuştu.
Türkiye'de halen 3 milyon KOAH' lı hasta olduğunun kabul edildiğini kaydeden Acartürk, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 2000 yılında tüm dünyada KOAH'a bağlı ölüm sayısının 2.74 milyon olarak hesapladığını, 1990 yılında hastalık yükü açısından 12. sırada olan KOAH'ın, 2020 yılına kadar 5. sıraya çıkmasının beklendiğini söyledi. Bu arada kurul başkanı Dr. Bilgin Akoğul, ilk olarak Osmaniye'de KOAH hastaları ile ilgili tarama yapılacağını ve ardından da kurul olarak KOAH hastalığı ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılacağını söyledi.