Murat Karayılan: Kürt sorununun silahla değil diyalogla çözülmesini istiyoruz

Terör örgütü PKK'nın elebaşısı Murat Karayılan, Amerikan New York Times gazetesine verdiği demeçte "Kürt sorununun silahla değil diyalogla çözülmesini

Terör örgütü PKK'nın elebaşısı Murat Karayılan, Amerikan New York Times gazetesine verdiği demeçte "Kürt sorununun silahla değil diyalogla çözülmesini istediklerini" söyledi. Kandil Dağı'nda NY Times muhabiri Steven Lee Myers ile görüşen Karayılan, savaştan çok barıştan yana olduğuna dair mesajlar verdiği röportajında "Zayıf değiliz. Gençlerimiz her zaman hazır, ateşli ve kavgacı; ancak biz Kürt sorununun, bir ulusun bir halkın sorunu olarak, silahla değil diyalogla çözülmesini istiyoruz" diye konuştu. Türk hükümetinin gerçek bir barış için "siyasi iradeye sahip olmadığını" öne süren Karayılan, anlaşmalı bir çözüme ise kapıları kapatmadı.

NY Times muhabiri, haberinde Karayılan'ın nezaketini şaşırtıcı olarak anlatırken, PKK ile Türk devleti arasındaki savaşın artık sona geldiğine dair işaretler olduğu yorumu da yaptı. PKK'nın ABD tarafından uyuşturucu taciri olarak tanımlandığını anlatan Myers, Karayılan'ın da artık "bağımsız bir Kürt devleti istemediğini" aktardı. Ancak "Irak'taki Kürtlerden mülhemle bir dereceye kadar otonom bir yapı istediklerini" belirtti.

NY Times, bölgedeki diğer Kürt liderlerin de savaşın sona ermesini istediklerini aktarırken, gazeteye konuşan Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Berham Salih de "Herkese hatırlatmaya devam edeceğiz: Bu konuyu çözmek için şiddet bir yol olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan NY Times muhabiri PKK elebaşısı Karayılan'ı "geveze, iri yarı ama fit, bıyıklı ve süslü giyimli" olarak tanımladı. Geçmişinin ise Amerikan Hazine Bakanlığı'nın belgelerinde bazı yerlerde 56 bazı yerlerde ise 60 geçecek kadar karanlık olduğuna dikkat çekti.

Karayılan, Abdullah Öcalan konusunda da onun "emir verebilecek bir pozisyonda olmadığını" ifade etti.

Kendisine örgütün silahları nerden elde ettiği sorulan Karayılan, "Ne isterseniz alabilirsiniz. Burası Ortadoğu" cevabını verdi.