'Büyümeyen Sanayici Batar'

Sanayici Recep Çizmeci büyümeyi hedeflemeyen sanayicinin büyük batma riski bulunduğunu söyledi.

'Büyümeyen Sanayici Batar'
Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi'nde (GGOSB) Çizmeci Time markası ile rulo gofret üretimi yapan Çizmeci Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Recep Çizmeci, 35 ülkeye rulo gofret ihraç ettiklerini söyledi. Yıllık 10 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ifade eden Recep Çizmeci, "Yeni yılda hedefimiz bu rakamı daha da yukarı çekmek. Daha çok istihdam sağlamak" dedi.
Kullandıkları üretim teknoloji hakkında bilgiler veren Çizmeci, büyük firmalarda otomasyon işinin ileri düzeyde olduğunu ancak kendi ürünlerindeki sırrın el emeğinden kaynaklandığını ifade etti Çizmeci, "Şimdi gıda işiyle uğraşan büyük firmalara baktığımız zaman, onlarda otomasyon sistemi çok ileri düzeyde. Bizde ise lezzetimizin sırrı el emeğinden geçmektedir. Onlarda tek bir makinde 15 kişi çalışırken bizde bir makine de 30â€"40 kişi çalışmakta. Daha çok el emeği olduğu için bizim ürünlerimiz daha lezzetli oluyor" dedi.
Büyük firmalarla yarışabilmek için kurumsal bir yapıya kavuşmak gerektiğini söyleyen Çizmeci, "Ülker'e baktığımız zaman onlarda ürünü pazarlama maliyeti bizimkinden daha ucuz. Ama bizde kurumsal bir yapı oluşturuyoruz. Bu yapı tamamen yerleştiğinde üreticisinden pazarlayıcısına kadar insanların üzerindeki sorumluluk daha da artacaktır. Kurumsal olmak demek satış demektir. Satış olmazsa da üretim olmaz" diye konuştu.
Buğday ve yağ fiyatlarındaki artışın kendilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Çizmeci, "Biz ihracat yapan bir firmayız ve uluslar arası piyasa rakamlarına göre hareket etmekteyiz. Buğday da, yağda ve fındık fiyatlarında global ekonomiden dolayı yükseliş söz konusu. Ham madde fiyatları artmasına rağmen ürüne zam yapamıyoruz. Biz burada bir işçiyi bin dolara mal ederken, Malezya'da bir işçi 150 dolara mal ediliyor. İkimizde aynı ürünü satıyoruz ama onlarla bu şartlarda nasıl rekabet edebiliriz ki" diye konuştu.
2011 yılı beklentileri hakkında da bilgi veren Çizmci, "Yeni yılda ihracatımızı artırmayı planlıyoruz. Bu konuda yurtdışında fuarlar katılıp ürünümüzü sergiliyoruz. Eğer sanayici büyümezse batar. Sürekli büyümekten bahsediyorum. Şunu da söyleyeyim 2011 yılında Çizmeci Time olarak yeni ürün olarak rulo gofretin çikolata kaplamasını yapacağız" dedi.
FOTO 01: Çizmeci Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Recep Çizmeci.
FOTO 02: Güzeller OSB'de faaliyet gösteren firma 10 bin metrekare kapalı alanda 250 işçisiyle rulo gofret üretimi yapıyor.