2013 Dünya Kürek Şampiyonası'nın Bir Ayağı Van'da Yapılacak

Van Gevaş ilçesinde bulunan Abalı Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulunan Vali Münir Karaloğlu, Türkiye Kürek Federasyonu'nun teklifi üzerine 2013 yılında Dünya Kürek Şampiyonası'nın bir ayağının Van'da koşulacağını söyledi

2013 Dünya Kürek Şampiyonası'nın Bir Ayağı Van'da Yapılacak
Van Gevaş ilçesinde bulunan Abalı Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulunan Vali Münir Karaloğlu, Türkiye Kürek Federasyonu'nun teklifi üzerine 2013 yılında Dünya Kürek Şampiyonası'nın bir ayağının Van'da koşulacağını söyledi.
Van Valisi Münir Karaloğlu, beraberinde bulunan vali yardımcıları Atay Uslu, Murat Uzunparmak, Hüseyin Demirbaş, Nurullah Ertaş ve Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni ile birlikte Artos Dağı eteklerine yapılan Abalı Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Uzun süredir kar yağışının beklendiği bölgeye heyetin gelmesiyle birlikte başlayan kar yağışı Vali Karaloğlu ve beraberindekileri sevindirirken, kayak yapılması için de bölgede kar kalınlığının artması bekleniyor. Yapımı devam eden 2. etap telesiyej çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Karaloğlu, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Abalı Kayak Merkezine yapılan bin 200 metrelik teleski tesisinin açılışını 2010 yılının Ocak ayında Devlet Bakanı Faruk Özak'ın katıldığı bir törenle yaptıklarını hatırlatan Vali Karaloğlu, bu yıl KDV dahil 4 milyon TL'ye, ihale ettikleri telesiyej tesisinin monte işlemlerinin devam ettiğini kaydetti. Tesisin en zor kısmının bittiğini ifade eden Vali Karaloğlu, "Tesisin şuanda direkli dikildi, makaraları takıldı. Üst, alt istasyonlarının yerleri belirlendi. Bundan sonra yurtdışından halatları gelecek. Onun dışında tesis bittikten sonra Mayıs ayında hizmete açmayı planlıyoruz" dedi.
VAN DENİZİNE KARŞI KAYAK YAPILACAK
Abalı Kayak Merkezi'nin Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerden biri olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, 5 kilometrelik telesiyej tesisi ile birlikte merkezin uluslararası yarışmalara müsait hale geleceğini belirtti. Bu tesisin zenginleştirilmesi halinde Türkiye'nin doğusunda Erzurum'da başlayan kayak turizminin yeni kayak merkezleriyle bir sinerji oluşturacağına inandığını belirten Vali Karaloğlu, "Biz buna da inanıyoruz. Çünkü bu bölgede kış turizminden bugüne kadar istifade edemediği karın sadece cefasını çeken bu bölge halkı bundan sonra sefasını da sürmeye başlayacak. Bu bölgenin başka bir özelliği de belki dünyada hiçbir kayak merkezine nasip olmayan bir manzara var. Abalı Kayak Merkezi'nin en tatlı özelliği karşınızda Van Denizi'ni seyrederek kayma şansınız var. İnşallah önümüzdeki yıl ikinci bir teleski hattı ile bu bölgeyi daha da zenginleştireceğiz. Bunun zirvesine çıkıldığı zaman Çatak İlçesi tarafında da kayma şansınız olacak. Dağın arka tarafına gidildiğinde bu pistin 10 kilometreye çıkma durumu da var. Onun için Abalı önemli bir kayak merkezi" dedi.
KİRAPET ZİRVESİNDE HELİKOPTERLE HELİSKİ KAYAĞI
Bir gazetecinin karın fazla olduğunu Bahçesaray İlçesi yakınlarında bir tesis kurma düşüncesinin olup olmadığı sorusuna ise Vali Karaloğlu, "Bahçesaray İlçe merkezinin rakımı Van ile aynıdır. Ama Kirapet Tepesi'nde Van'dan daha fazla kar olur. Kirapet'te tesise ihtiyaç yok. Ancak şuanda dünyada 'Heliski' dedikleri, helikopterle gidip sporcular dağın zirvesine bırakılıp kayılan mekanlar var. Bu Türkiye'de Rize'nin Kaçkar dağlarında başladı. Bizim Kirapet'te de tesis yapmadan hem kar üzerinde, bölgede helikopter kayağını geliştirebiliriz. Buradan sporcuları alıp Kirapet'e bıraktıktan sonra onlar da kayıp Van'a kadar gelebilecekler" şeklinde konuştu.
Abalı Kayak Merkezi'nde 3. etap telesiyej tesisinin de kurulacağı müjdesini veren Vali Karaloğlu, "Bununla ilgili proje çalışmaları devam ediyor. Kaynak buldukça da bu bölgeyi geliştireceğiz. İnşallah bölgenin kış turizmi de geliştikte tesis ihtiyacı da artacaktır, bu yayılacaktır" ifadelerini kullandı.
Türkiye Kürek Federasyonu'nun teklifi üzerine 2013 yılında Dünya Kürek Şampiyonası'nın bir ayağının da Van Denizi'nde yapılacağını belirten Vali Karaloğlu, "Türkiye Kürek Federasyonu'nun teklifi üzerine 2013 yılında yapılacak olan yarışmanın bir ayağının da Van Denizi'nde yapılacak. 2011 yılında da Van Denizi'nde özel turlar yapıldıktan sonra 2013 yılında Dünya Kürek Şampiyonası'nın bir ayağı Van'da koşulacak. Bu gerçekten bölgenin ve Van'ın tanıtımı, Van Denizi'nde su sporlarının gelişmesi adına çok güzel bir gelişme. Biz sadece küreği değil. Bütün su ile ilgili federasyonlarımıza çağrı yapıyoruz. 'Dünya'nın en iyi doğal pisti olan Van Denizi'ni kürekçisi de, yelkencisi de, kanocusu da, su altı sporcuları da kullansın ve hepsini de Van'a davet ediyoruz" şeklinde konuştu.
Kar altında bir süre yürüyen Vali Karaloğlu, zaman zaman yaptığı kartopları kendisini takip eden gazetecilere fırlattı. Kafeterya bölümüne geçen Karaloğlu beraberindekilerle birlikte bir süre yanan odun sobası önünde ısındı. Tesiste kiraya verilecek kayak malzeme bölümü ve diğer mekanları da gezen ve oldukça beğenen Karaloğlu, "Türkiye'nin en iyi kayak tesislerinde bile böyle bir mekan yok" diyerek, işletme sahibi Necdet Aksoy'a teşekkür etti.