Ömer Lütfü Akad'a saygı gecesi

Datça Sinema Festivali'nin üçüncü gününde, Türk sinemasının yaşayan efsanesi ünlü yönetmen Ömer Lütfü Akad'a saygı gecesi düzenlendi



Mehmet ÇİL


MUĞLA- Amfi tiyatroda Cahit Berkay ve Emrah Karaca'nın verdiği konser ile başlayan geceye çok sayıda sinemacı katıldı. Akad'ın birçok filminde rol alan Türk sinemasının kraliçesi Hülya Koçyiğit geceye renk kattı. Akad'ın Onur ödülü, Koçyiğit'e teslim edildi.

Muğla'nın Datça İlçesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Datça Belediyesi tarafından beşincisi bu yıl gerçekleştirilen Uluslararası Datça Sinema ve Kültür Festivali'nin üçüncü gününde Türk sinemasının yaşayan efsanesi ünlü yönetmen Ömer Lütfü Akad'a saygı gecesi düzenlendi. Amfi tiyatroda, Cahit Berkay ve Emrah Karaca'nın verdiği konser ile başlayan geceye, Hülya Koçyiğit, Erol Günaydın, Safa Önal, Aytaç Arman, Eşref Kolçak, Baki Davrak, Burçak Evren, Çağan Irmak, Çetin Tunca, Gani Müjde, Nursel Köse, Şerif Sezer, Şermin Hürmeriç, Agah Özgüç, Engin Ayça, Gülsen Tuncer, Hülya Uçansu, Yılmaz Atadeniz ve Vadullah Taş gibi isimler katıldı.

Berkay ve Karaca ikilisi film müzikleri ile başladığı konserlerinde, Cem Karaca'nın sevilen parçalarını seslendirdi. Daha sonra, Ömer Lütfü Akad'ın dostları ve çalışma arkadaşları onu anlatan kısa birer konuşma yaptı.

ÇAĞDAŞ TÜRK SİNEMASININ KURUCUSU
Sinema Yazarı Burçak Evren, Akad'ın çağdaş Türk sinemasının kurucuları arasında yer aldığını söyledi. Evren, “Lütfü Akad'ı 3 dakika içinde anlatmak benim konuşmamın sınırlarını çok aşar. ‘Vurun Kahpeye' ile başlayan ardından, Kanun Namına, Öldüren Şehir, Yangın Var, Kızılırmak, Kara koyun ve Gelin, Düğün, Diyet diye ve daha birçok filme imza atan bir kişidir. Lütfü Akad'ı tarif etmek gerekirse, iki şekilde dikkati çeker. Akad'ın kişileri, karakterleri, içlerindeki acıyı ne gözlerine yaş yapar, ne dudaklarına çığlık. Onun filmlerini izledikten, sokaklara çıktıktan ve yaşama daldıktan sonra, o sessiz çığlıklar sizin kulaklarınızda çınlar ve ömür boyu size takılıverir” dedi.

ÇAĞAN IRMAK: HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ
Daha sonra sahneye gelen Türk sinemasının genç yönetmenlerinden Çağan Irmak, Ömer Lütfü Akad'ın hayatını değiştirdiğini söyledi. Akad'ın Düğün filminin kendisini çok etkilediğini daha sonraki üniversite hayatında onun tüm filmlerini arşivlerden bulup tek tek izlediğini söyleyen Irmak, “Bambaşka ama bir o kadar da bizden gözle olaylara bakardı. Kendi gözümüz gibi oradaydık. Türk sineması belki o yıllarda anlayamamıştı kıymetini. Dünyada bütün zekaların karşılaştığı bir şeydi bu. Çünkü o her zaman kendi ülkesinin sinemasının birkaç adım önünde giden bir yerdeydi. Çünkü o dahiydi” diyr konuştu.

KOÇYİĞİT'İN DUYGULU ANLARI
Son olarak sahneye Türk sinemasının büyük ismi Hülya Koçyiğit geldi. Akad gibi bir usta ile çalıştığı için kendisini şanslı saydığını belirten Koçyiğit, “Hepimiz buradayız, büyük bir heyecan ve saygımla buradayız. Çünkü gerçekten hepimizin hayatına dokunmuş onun filmleri. Hele hele ben içlerinde en şanslısıyım. İlk filmimiz Gökçe Çiçek'di. Gökçe Çiçek, sıradan, kolay anlaşılır bir film değildi. Ama Lütfü Akad Hoca'nın beni nasıl rahatlattığını, bir oyuncuyu rolüne nasıl hazırladığını, ondan neler beklediğini, nasıl oyuncu- yönetmen diyalogu kurduğunu, çok tecrübeli bir oyuncu olmama rağmen bir kez daha ondan öğrendim. Ona çok şey borçluyum. Daha farklı, daha karakter, daha gerçek insanları canlandırmak istiyordum. Bunun arayışı içindeydim. Lütfü Akad hoca ile bu defa Gelin filmi ile karşılaştık. Gelin, benim için de çok özel bir film. Belki de benim hayat çizgimi işaretleyen bir film. Lütfü Akad hocaya bana yol gösterdiği için, bana sinemadaki kimliğimi işaretlediği için tekrar tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Gecenin sonunda, Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan tarafından, usta yönetmen Lütfü Akad'ın onur ödülü, kendisine teslim edilmek üzere Hülya Koçyiğit'e verildi.dha)