Uzmanlar, Fast-food'dan Sağlık Vergisi Alınmasını İstiyor

Uzmanlar, yılbaşından itibaren sigara ve içkiden alınması düşünülen sağlık vergisinin fast-food ürünlerinden de alınmasını istiyor.

Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, fast-food alışkanlığının Türk toplumuna ve özellikle gençlere büyük zarar verdiğini belirterek, "18 yaşından küçüklere bence fast-food ürünlerin satışı yasaklanmalı ve bu tür ürünler devlet tarafından sürekli kontrol altında tutulmalıdır" dedi.
Hükümet tarafından yılbaşından itibaren sigara ve içkiden sağlık vergisi alınmasının olumlu bir davranış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Süleyman Türk, "Fast food türü yiyeceklerin sağlığa bu kadar olumsuz etkileri olduğu her türlü yayın organında anlatılırken, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanlar ya bu zararların farkına varmayarak ya da umursamamayı tercih ederek fast food alışkanlığını devam ettirmektedir. Maalesef çocuklar, gençler, eğitim kurumlarında bu zararlı ürünleri yaygın olarak
tüketiyor. Türkiye Diyabet Vakfı ve Diyabet Yaşam Derneği'nce yapılan, 'Okul Çocuklarında Beslenme Sorunları' araştırmasına göre, İstanbul'daki okul kantinlerinin yüzde 97'sinde salata, yüzde 45'inde süt bulunmazken, buna karşın tamamında kola ve cips satılıyor. Kantinlerde satılan diğer yiyecekler arasında sosisli sandviç, tost, çikolata, hazır kek, şeker ve gazoz gibi içecek ve yiyecekler yer alıyor. Obezite Araştırma Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2025 yılında Türkiye nüfusunun yüzde
40'ı aşırı şişman olacak. Buna fazla kilolular da eklenirse nüfusun yüzde 70'inin şişman olması öngörülüyor. Hükümet ve Sağlık Bakanlığı bu konuya da el atmalı ve fast foodtan da sağlık vergisi alınmalı" diye konuştu.