Otomotiv ihracatı Haziran'da hız kesti

Ekonominin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünün ihracatı, yılbaşından bu yana aylık bazda ilk kez haziranda eksiye dönerken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 oranında geriledi.

Otomotiv ihracatı Haziran'da hız kesti
  Sektö ; r , buna rağmen yılın ilk yarısını geç ; en yılın aynı dö ; nemine gö ; re yü ; zde 19 , 7 ' lik artış ve 8 milyar 232 milyon dolar ihracat ile kapattı .

Uludağ Otomotiv Endü ; strisi İhracatç ; ıları Birliği ( OİB ) kayıtlarından derlediği bilgiye gö ; re , ocak-haziran dö ; neminde , ihracat kalemleri arasında 3 milyar 333 milyon dolar ile binek otomobiller ilk sırada yer aldı .

Bunu , otomotiv yan sanayi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi . En fazla ihracat artışı , eşya taşımaya mahsus motorlu motorlu taşıtlarda gerç ; ekleşirken , en fazla dü ; şü ; ş demir yolu taşıtlarında gerç ; ekleşti .

Ocak-haziran dö ; neminde , yü ; zde 19 , 7 oranında artarak 8 milyar 232 milyon 73 bin doları bulan ihracat , geç ; en yılın aynı dö ; neminde 6 milyar 879 milyon 109 bin dolarda kalmıştı .

AYLIK BAZDA İLK KEZ EKSİ İHRACAT

Ocakta yü ; zde 44 , 1 , şubatta yü ; zde 39 , 6 , martta yü ; zde 38 , 1 , nisanda yü ; zde 20 , 6 ve mayısta yü ; zde 4 , 4 oranında ihracat artışı kaydeden sektö ; r , haziran ayında ise yılbaşından bu yana aylık bazda ilk kez eksiye dö ; ndü ; .

Haziran ayında yü ; zde 11 , 7 ' lik dü ; şü ; şle 1 milyar 287 milyon 466 bin dolar olan ihracat , geç ; en yılın aynı ayında 1 milyar 458 milyon 425 bin doları bulmuştu .

Sektö ; r , bu dö ; nemde , 11 serbest bö ; lgenin yanı sıra 155 ü ; lke ve ö ; zerk bö ; lgeye ihracat gerç ; ekleştirdi . Yoğun olarak Avrupa ü ; lkelerine yapılan ihracatta , Fransa , 1 milyar 413 milyon 778 bin dolar ile ilk sırada yer aldı .

Bu ü ; lkeyi İtalya , Almanya , İngiltere ve İspanya izledi . Sektö ; r bu dö ; nemde , Hollanda Antilleri , Ruanda , Togo , Aruba , Kongo , El Salvador , Faroe Adaları , Cayman Adaları , İngiliz Hint Okyanusu Topluluğu ve Orta Afrika Cumhuriyeti ' ne ilk kez ihracat gerç ; ekleştirdi .

Ocak-haziran dö ; neminde mal gruplarına gö ; re otomotiv ihracatı şö ; yle :

Otomotiv ihracatı Haziran'da hız kesti

Bu dö ; nemde , en fazla ihracat yapılan 10 ü ; lke ve serbest bö ; lge ise şö ; yle :

Otomotiv ihracatı Haziran'da hız kesti

AA