Marsılı: Türkiye'siz Ab Olmaz İstanbul

Turkey in Europe Derneği Onursal Başkanı Carlo Marsili, 'Türkiye'nin AB'ye giriş yolu çok uzun olacak, ama Türkiye'siz AB'nin mümkün olmadığını da biliyoruz' dedi.

  Turkey in Europe Derneği Onursal Başkanı Carlo Marsili , ' Türkiye ' nin AB ' ye giriş yolu çok uzun olacak , ama Türkiye ' siz AB ' nin mümkün olmadığını da biliyoruz ' dedi .
Marsili , Türk-İtalyan Dostluk Derneğince Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ' nda düzenlenen ' Medya ve Ekonomi Forumu ' nda yaptığı konuşmada , dünyada eski ve yeni aktörler bulunduğunu belirterek , Avrupa ' nın ikinci aktör konumuna düşmemek için kendisini güçlendirmesi gerektiğini söyledi .
Türkiye ' nin Akdeniz ' de çok önemli bir ticari güç olduğunu ifade eden Marsili , enerji ve demokratik haklar açısından da öne çıktığını kaydetti .
Marsili , Avrupa ' nın Türkiye ' yi çok az ve kötü tanıdığını bildirerek , Türkiye ' nin daha iyi tanıtılması gerektiğini vurguladı .
Türkiye ' nin AB ' ye girmeyi hak eden bir ülke olduğunu belirten Marsili , ' Şunun bilincindeyiz , Türkiye ' nin AB ' ye giriş yolu çok uzun olacak , ama Türkiye ' siz AB ' nin de mümkün olmadığını biliyoruz . AB ' ye son bir halka gereklidir , o da Türkiye ' dir ' diye konuştu .

- ' TÜRKİYE ' NİN KONUMUNU ÖNE ÇIKARMAK GEREK ' -

Eski İtalya Dışişleri Bakanı Gianni De Michelis de AB ' nin Türkiye ' ye karşı daha açık olması gerektiğini belirterek , ' Orta Doğu ' da , Avrupa ' da ve küresel bağlamda , Avrupa kamuoyunda bir şeyler yapılabilir mi , bunu değerlendirmek gerek . Hala , Türkiye ' nin AB ' ye katılımıyla ilgili karışık düşünceleri olan insanlar var . Türkiye ' yi , Türkiye ' nin konumunu öne çıkarmak gerek ' diye konuştu .

- ' AVRUPA ŞİRKETLERİNİN TÜRKİYE STRATEJİLERİ '

Value Partners Direktörü Riccardo Monti ise ' Enerji , ulaştırma ve savunma alanlarında sanayi yararına meydana gelecek gelişmeler ve bu konuların Türk ekonomisi üzerindeki etkileri ' başlıklı sunumunda , Türkiye ' de savunmaya ayrılan bütçenin önemli olduğunu söyledi .
Monti , savunma ve havacılık alanında işbirliği yapılabileceğine ve Türkiye ' nin , Avrupa ' nın bu deneyiminden faydalanabileceğine işaret ederek , Türkiye ' nin savunma sanayi ihtiyacının yüzde 44 ' ünü kendisinin karşıladığını , bunu yüzde 50 ' ye çıkarmayı planladığını anlattı .
Türkiye ' de enerji sektör işbirlikleri ve yatırım olanakları konusunda bilgi veren Monti , ' Avrupa şirketleri Türkiye ' yi stratejilerinin vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor . Enerji sektöründeki en büyük 10 şirket , bir şekilde Türkiye pazarına girmiş durumda ' diye konuştu .
Monti , ulaşım alanında da Türkiye ile birlikte çalışılabileceğini , Türkiye ' de lojistiğin geliştiğini , ancak otoyol ve demir yolları konusunda geliştirme gerektiğini belirterek , ' Avrupa ve Türkiye ulaştırma alanında işbirliği yaptığı takdirde 2-3 milyar avroya varan hacim , bin-2 bin beyaz yakalı , 10 bin-15 bin mavi yakalı istihdamı sağlanabilir ' dedi .
03 . 07 . 2010 18 : 26 : 05