Zaman okulundan mezun olan genç muhabirler, sertifikalarını YÖK Başkanı Özcan'dan aldı

Zaman gazetesinin geleneksel hale gelen Gazetecilik Eğitim Semineri sona erdi. Türkiye'nin değişik üniversitelerinden mezun olan ve Belçika, Azerbayca

Zaman gazetesinin geleneksel hale gelen Gazetecilik Eğitim Semineri sona erdi. Türkiye'nin değişik üniversitelerinden mezun olan ve Belçika, Azerbaycan bürolarından çalışmaya başlayan 40 muhabir adayı eğitime katıldı.

Üç haftalık eğitim programının sertifika törenine katılan Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Zaman Gazetesi'nin bir okul gibi gazetecilik eğitimi vermesinden çok memnun kaldığını söyledi. Bazı mesleklerin usta-çırak ilişkisi içinde tecrübe ve zamanla öğrenildiğini belirten Özcan, Zaman'ın Türkiye fikir hayatında ve basın dünyasında bir okul gibi çalışan güçlü bir kaynak olduğunu vurguladı. Eğitime katılan genç muhabir adaylarının kitap özeti sunumları bölümünün bir kısmını izleyen YÖK Başkanı Özcan, daha sonra eğitime katılan muhabir adaylarına sertifikalarını verdi. Zaman'ı ziyaret eden YÖK Başkanı sürpriz yaparak seminerin sertifika törenine katılırken, Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici ile birlikte gazete binasını gezerek bilgi aldı. Gazetecilik seminerinde genç muhabir adayları haber yazım teknikleri, haber takibi ve gazetecilik mesleğinin inceliklerini öğrenme fırsatı buldu. Seminerin ilk haftasında gazetecilik ile ilgili teorik bilgiler alan öğrenciler kalan iki haftada atölye çalışması yaptı. Atölye çalışmasında öğrendiklerini uygulama fırsatı bulan muhabir adayları tecrübeli muhabirler eşliğinde haber takipleri gerçekleştirdi.

Üç hafta süren eğitim seminerinde Zaman gazetesinden yönetici ve editörlerin yanı sıra diğer gazetelerde görev yapan gazeteciler de sunum yaptı. Haber yazım teknikleri, haber takibi, fotoğrafçılık, arşiv oluşturma, gazetecilik refleksi ve muhabirlik konularının yer verildiği eğitim sürecinin sonunda muhabir adayları uygulamalı eğitim için sahaya indi. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu, Ali Akkuş, Ahmet Turan Alkan, Mümtazer Türköne, Kerim Balcı, gibi usta isimler ve yayın mutfağındaki birçok isim tecrübelerini geleceğin muhabir adaylarına aktardı. Seminerde ayrıca her katılımcı üç hafta boyunca bir kitap okuyarak okuduğu kitabın özetini çıkardı. Kemal Tahir'in Kurt Kanunu kitabını okuyan Tuğba Mezararkalı bu kitabın özetini salondakilerle paylaştı. Genç muhabir adaylarından Mustafa Özdemir ise Bernard Lewis'in Ortadoğu kitabının özetini anlattı.